NAK+accepteert+verlies+in+2019
Nieuws
© NAK Emmeloord

NAK accepteert verlies in 2019

De NAK heeft voor dit jaar een verlies begroot van 493.000 euro, dat ondanks een tariefstijging met 2,5 procent. 'Die is nog niet genoeg voor een sluitende begroting. We accepteren het verlies over 2019', zegt Arjan Kroon van de NAK.

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen schreef afgelopen jaar het resultaat ook in rode cijfers. 'Het negatieve resultaat over 2018 is geen probleem, het was ook begroot. We zien het als een stap in de afbouw van ons eigen vermogen', legde Kroon maandag uit op de eerste telersvergadering van de NAK is Espel.

Het negatieve resultaat heeft te maken met een terugval aan inkomsten door de droge zomer en de stijgende loonkosten. Uit de cijfers blijkt dat de omzet is gedaald van ruim 22,1 miljoen euro in 2017 naar bijna 22 miljoen euro in 2018. Tegelijk zijn de loonkosten gestegen van 14,8 miljoen in 2017 euro naar 15,2 miljoen euro vorig jaar.

Personeelskosten

In de begroting voor 2019 gaat de NAK uit van een normale hoeveelheid werk. In vergelijking met 2018 dus een hogere omzet aan keuringwerk en overig werk. Vooral door stijgende personeelskosten komt de keuringsdienst toch uit op een begroot negatief bedrijfsresultaat van 493.000 euro.

Om de kostenverhoging voor 2019 op te vangen, verhoogt de NAK daarom de pootgoed- en zaaizaadtarieven met 2,5 procent. 'We hebben nog wel de formele goedkeuring van het ministerie nodig', zegt Kroon. In 2020 bepalen de loonontwikkeling en de inflatie de tariefsverhoging.

Efficiëntiewinst

Uit het overzicht van de financiële ontwikkeling van de NAK over de periode 2011-2018 blijkt dat de pootgoedtarieven de laatste zes jaar gelijk zijn gebleven. In totaal is zo'n 15 miljoen euro efficiëntiewinst gerealiseerd. 'Gemiddeld is dat 10.000 euro per pootgoedteler', geeft Kroon aan. 'Het eigen vermogen bevindt zich op een goed niveau om tegenvallers op te vangen.'

In de jaren 2014, 2015 en 2016 was in totaal 4,5 miljoen euro beschikbaar voor restitutie. De restitutieregeling is in het leven geroepen om het eigen vermogen van de NAK af te bouwen, dit vanwege de positieve financiële resultaten van een aantal jaren. Alle betrokken relaties die hiervoor in aanmerking kwamen, kregen een creditnota.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer