POV tilt varkensgezondheid naar hoger plan

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gaat zaken als bigvitaliteit en intacte staarten oppakken via een integraal programma hogere varkensgezondheid. De gezondheidsladder is het antwoord van de sector op kritiek van politiek en maatschappij.

POV+tilt+varkensgezondheid+naar+hoger+plan
© Fransen Gerrits

Voor D66-Kamerlid Tjeerd de Groot waren de biggensterftecijfers over 2017 aanleiding om een motie in te dienen. Hij wil dat LNV-minister Carola Schouten met ketenpartijen 'afspraken maakt om binnen vijf jaar de biggensterfte substantieel terug te brengen'. Zijn motie werd aangenomen dankzij steun van D66 en ChristenUnie.


'Waar de varkenshouderij last van heeft, is dat alle thema's apart worden aangevlogen. Ook bij zaken als bigvitaliteit en stoppen met couperen is varkensgezondheid de onderliggende drager', reageert POV-voorzitter Linda Janssen.

Gezondheidsladder

De POV lanceert daarom op korte termijn de gezondheidsladder. Daarmee moeten de varkensgezondheid en technische resultaten naar een hoger plan worden getild. 'We hebben de gezondheidsladder zelf bij de minister ingebracht en daar goedkeuring voor gekregen.'

De gezondheidsladder gaat werken via twee sporen, geeft de POV-voorzitter aan. Zo moet het instrument inzicht geven op welke onderdelen in het bedrijfsproces verbetering mogelijk is. Bij elk niveau van de ladder worden mogelijkheden aangedragen die tot betere resultaten kunnen leiden. 'Bewustzijn triggert verbetering.'

Breed gedragen

De POV ontwikkelt de gezondheidsladder samen met het ministerie van LNV, Wageningen University & Research, de faculteit Diergeneeskunde en de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het plan is goedgekeurd en het ministerie en de private partners binnen de onderzoeksagenda varkenshouderij dragen elk 100.000 euro bij aan de financiering.

Janssen geeft aan dat de aftrap elk moment kan plaatsvinden. 'Ik geloof hierin', zegt de POV-voorzitter. 'Binnen een bedrijf hangen alle processen met elkaar samen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat een integrale aanpak gaat werken.'

Geen harde doelen

Als het aan Janssen ligt worden aan de gezondheidsladder geen harde doelen verbonden, in tegenstelling tot de benchmark die er is voor het gebruik van antibiotica. Zij staat op het standpunt dat bijvoorbeeld van een bedrijf met oude stallen niet hetzelfde kan worden verwacht als van een bedrijf met nieuwe gebouwen of inrichtingen.

Janssen hoopt dat de integrale aanpak er in de toekomst ook voor zorgt dat jaarlijks terugkerende discussies over bijvoorbeeld biggenuitval verleden tijd zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer