Varkens in Nood stelt toomgrootte opnieuw ter discussie

Als het aan Varkens in Nood ligt, wordt de toomgrootte begrensd. Dat zei Frederieke Schouten van de dierenwelzijnsorganisatie dinsdag in televisieprogramma Nieuwsuur en radioprogramma Dit is de Dag.

Varkens+in+Nood+stelt+toomgrootte+opnieuw+ter+discussie
© Twan Wiermans

Aanleiding is het feit dat alle inspanningen van de varkenshouderij nog niet leidden tot een afname van het aantal dood of te zwak geboren biggen. In 2009 kreeg biggensterfte veel maatschappelijke aandacht. De varkenssector heeft toen alle ketenpartijen verenigd in stuurgroep Bigvitaliteit die een plan van aanpak opstelde.

Dat moest ervoor zorgen dat meer biggen in leven bleven. De gemiddelde biggensterfte van toen, 12,8 procent (2008), moest in tien jaar tijd met 15 tot 20 procent worden verlaagd. In 2017 lag het sterftecijfer op 13,3 procent.

Te ambitieus

De daling die de sector hoopte te realiseren, werd niet gehaald. Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) schrijft in een reactie dat met de wetenschap van nu de doelstelling van 2009 te ambitieus was. In 2017 werd daarom het plan herzien. Ook trad de Dierenbescherming toe tot de stuurgroep.

In 2017 en 2018 heeft de varkenshouderij succesfactoren tegen biggensterfte opgehaald uit de praktijk. Daarvoor zijn bedrijven met een lager dan gemiddelde biggensterfte vergeleken met bedrijven met een hoger dan gemiddelde sterfte. Resultaat van het onderzoek was een checklist Bigvitaliteit, met allemaal aandachtspunten die bijdragen aan de overlevingskansen van biggen.

Werkplan 2019 en 2020

Daarnaast is een groep van erfbetreders samengebracht om met elkaar dilemma's te delen en oplossingen te zoeken. Waarom lukt het op een aantal bedrijven niet om de biggensterfte naar beneden te krijgen? Wat is daarvoor nodig? Op basis van adviezen uit deze groep is het werkplan 2019 en 2020 tot stand gekomen.

'Biggensterfte is een multifactorieel probleem', zegt POV-voorzitter Linda Janssen in Nieuwsuur en bij Dit is de Dag. De komende twee jaren ligt de focus daarom op voeding, duurzame fokkerij en arbeid en vakmanschap op bedrijven. Volgens de Dierenbescherming moet om biggensterfte echt tegen te gaan, veel meer ingezet worden op foklijnen met minder en robuustere biggen per geboorte.

Daling sterfte mogelijk

De Wageningse dierethicus Bart Gremmen zegt in Nieuwsuur dat een daling tot 7 procent mogelijk is, maar dat de consument dan wel bereid moet zijn om meer voor zijn vlees te betalen. De Dierenbescherming bekijkt daarom binnen het Beter Leven keurmerk wat zij met de checklist Bigvitaliteit kan doen en hoe zij zodanige criteria aan de varkensfokkerijen kan stellen dat de biggensterfte afneemt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer