Boer+moet+biggensterfte+vergelijken+met+collega%27s
Nieuws
© Twan Wiermans

Boer moet biggensterfte vergelijken met collega's

Landbouwminister Carola Schouten werkt aan een benchmark om de biggensterfte in de varkenshouderij terug te dringen. Daarin kunnen veehouders zien hoe ze qua sterfte van jonge dieren scoren ten opzichte van hun collega's.

Dat kondigde ze donderdag aan tijdens het debat over dieren in de veehouderij in de Tweede Kamer. Aanleiding voor de maatregel is dat onlangs bekend werd dat inspanningen van de varkenshouderij nog niet leiden tot een afname van het aantal doodgeboren of te zwak geboren biggen.


De varkenssector heeft in 2009 alle ketenpartijen verenigd in stuurgroep Bigvitaliteit die een plan van aanpak opstelde. Dat moest ervoor zorgen dat meer biggen in leven blijven. De gemiddelde biggensterfte van toen, 12,8 procent (2008), moest in tien jaar tijd met 15 tot 20 procent worden verlaagd. In 2017 lag het sterftecijfer echter op 13,3 procent.

Maatregelen

Tijdens het debat in de Tweede Kamer werd daarom gevraagd om nadere maatregelen. Daarom komt Schouten nog dit jaar met een benchmark op bedrijfsniveau, die ook gaat gelden voor de geitenhouderij en de kalverhouderij. Daarin kunnen veehouders zien hoe ze qua sterfte van jonge dieren scoren ten opzichte van hun collega's.

Bij een bepaald percentage sterfte is een plan van aanpak nodig. 'Vergelijk het met de aanpak om het gebruik van antibiotica in de veehouderij te verminderen.' Schouten wil bovendien dat veehouders, erfbetreders en ketenpartijen hun verantwoordelijkheid nemen en afspreken wie wat gaat doen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer