Biggensterfte Europees regelen

Wanneer de Nederlandse overheid de toomgrootte begrenst, stelt dat de Nederlandse varkenshouderij op achterstand. POV-voorzitter Linda Janssen is van mening dat biggensterfte Europees moet worden geregeld.

Biggensterfte is een multifactorieel probleem, zegt Janssen. 'Niet primair een kwestie van toomgrootte, maar ook van de juiste zorg op het juiste moment, met de juiste voeding. Ook huisvesting is van invloed.' Het plan van aanpak dat de stuurgroep Bigvitaliteit in 2015 lanceerde haakt daarop in. Onder andere met een checklist die varkenshouders helpt om de biggenuitval terug te brengen.

Fokkerij als drager van vitale biggen speelt daarbij ook een belangrijke rol, beaamt Janssen. Het dilemma is echter dat fokkerijorganisaties internationaal opereren. En dat ruim 60 procent van de in Nederland geproduceerde biggen over de landsgrenzen wordt afgezet. 'In dat segment levert elke big die er meer wordt geboren geld op.'

Gelijk speelveld creëren

Janssen noemt biggensterfte een aangelegenheid van de sector en de markt. Biggensterfte moet in haar optiek niet op nationaal, maar op Europees niveau worden geregeld, zodat een gelijk speelveld ontstaat voor alle varkenshouders die biggen exporteren. 'Niet om de uitval te rechtvaardigen, maar met 13,3 procent in 2017 doen we het in Europa goed.'

De POV-voorzitter vervolgt: 'Op de Nederlandse markt kunnen we echt wel uit de voeten met een wat ander type zeug dat kleinere tomen met robuustere, vitalere biggen werpt.' Als voorwaarde noemt Janssen dat dit uit de markt wordt betaald. Binnen concepten ziet zij daarvoor mogelijkheden.

Onderdeel van Beter Leven

Uit de reactie van de Dierenbescherming deze week, blijkt dat biggenuitval ook deze partij een doorn in het oog is. De Dierenbescherming geeft aan te onderzoeken of de checklist Bigvitaliteit kan worden opgenomen in het Beter Leven Keurmerk en hoe zodanige criteria kunnen worden gesteld dat de biggensterfte afneemt. De Dierenbescherming maakt sinds 2016 deel uit van de stuurgroep Bigvitaliteit.

• Lees ook: Pluimvee- en varkenshouderij onder vuur

Janssen vindt het jammer dat de discussie zich toespitst op biggensterfte. Wat haar betreft wordt die breder aangevlogen en wordt dierenwelzijn er nadrukkelijk bij betrokken. 'In de kraamstal gaan welzijn en uitval bijvoorbeeld niet samen. Loslopende kraamzeugen liggen meer biggen dood. Plaatsen we de discussie over biggensterfte niet in een breder perspectief en maken we daarin geen keuzes, dan komen we hier met elkaar niet uit.'
Nieuweoogst.tv

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer