Significante verschillen tussen Europese melkveehouders

De Europese Unie is een van de grootste producenten en exporteurs van melk in de wereld. Uit onderzoek van Hammer blijkt echter dat er verschillen zijn tussen individuele Europese producenten van melk.

Significante+verschillen+tussen+Europese+melkveehouders
© Nieuwe Oogst

Engelse en Nederlandse melkproducenten zijn veel optimistischer over de ontwikkelingen in de melkmarkt dan melkveehouders uit andere Europese lidstaten. In Duitsland is slechts een derde van de melkproducenten optimistisch over deze ontwikkelingen. De verschillen tussen Europese landen zijn nog beter zichtbaar als gekeken wordt naar Italië, waar een schamele 25 procent van de producenten het glas halfvol ziet.

Vergelijkbare resultaten zijn te zien wanneer het gaat over de melkprijzen in 2018. Grofweg de helft van de melkveehouders in Nederland en het Verenigd Koninkrijk is tevreden met de melkprijs die zij betaald kregen in 2018, terwijl meer dan twee derde van de Italiaanse en de Duitse melkproducenten niet te spreken was over de gehanteerde melkprijs.

Melkvolume

Deze resultaten komen terug als we kijken naar de toekomst van de melkmarkt. Nederland en het Verenigd Koninkrijk staan hier weer boven aan de lijst. De helft van de Nederlandse en Engelse melkveehouders denkt dat het melkvolume tussen 2019 en 2022 zal groeien, terwijl maar liefst 75 procent van de Duitse en Italiaanse producenten denkt dat het volume de komende drie jaar juist niet zal groeien.

Al met al verwachten de meeste melkveehouders dat de melkprijzen in 2019 stabiel zullen blijven of zullen stijgen. Slechts een klein deel voorziet dit jaar een daling van de melkprijzen.

Van een echt Europees 'melksprookje'is in ieder geval geen sprake. Daarvoor zijn de verschillen in tevredenheid en verwachtingen tussen Europese melkproducenten te groot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer