Hogan tevreden over oplossende poederberg

Landbouwcommissaris Phil Hogan constateert met enige trots dat de EU interventievoorraad mageremelkpoeder op de markt is teruggebracht zonder marktverstoring te hebben veroorzaakt.

Hogan+tevreden+over+oplossende+poederberg
© nieuwe oogst

Deze week werd opnieuw 18.000 ton mageremelkpoeder verkocht, waarmee de voorraad vrijwel volledig is verdwenen. 'We hebben de interventievoorraad op een geduldige en voorzichtige manier terug op de markt gebracht met als doel om te allen tijde de inkomens van Europese melkveehouders te ondersteunen', zegt Hogan.

'We bleven ons verzetten tegen de oproepen van sommigen om de voorraden op andere manieren te verminderen of zelfs door simpelweg de voorraden te vernietigen', verzekert de Eurocommissaris. Vooral dit jaar is de EU-interventievoorraad mageremelkpoeder in grote hoeveelheden terug op de markt gebracht.

Melkprijsverhoging

Aanvankelijk daalde de melkprijs mee met de dalende voorraad, maar sinds de herfst van 2018 keerde de trend. 'Nu kunnen zuivelondernemingen de voorraad niet meer als argument gebruiken om melkprijsverhoging uit te stellen', antwoordde Hogan tijdens de Grüne Woche in Berlijn op de vraag welke betekenis het verdwijnen van de EU-interventievoorraad heeft.

Deze week maakte de Scandinavische zuivelonderneming Arla bekend de melkprijs, die enkele maanden op rij was verlaagd, niet opnieuw te verlagen. Dat gebeurt tegen de verwachting in. Arla waarschuwde namelijk in november en december nog voor aanhoudend dalende melkprijzen.

FrieslandCampina

Nu constateert Arla, die een rol speelt bij de melkprijsbepaling van FrieslandCampina, dat de markt stabiliseert en dat er op lange termijn zicht is op hogere prijzen. Maandag maakt FrieslandCampina om 12 uur de garantieprijs voor februari bekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer