Bril helpt boer tochtige koeien vinden

Met een futuristische bril op zoek naar tochtige koeien in de stal. Het lijkt iets uit een sciencefictionfilm, maar technologiebedrijf Nedap laat zien dat het technisch nu al mogelijk is.

'Op dit moment monitoren we het diergedrag al', vertelt productontwikkelaar Roxie Muller bij Nedap. 'Hiervoor hebben de dieren een tag om. Op basis van diergedrag en data vanuit het managementsysteem, kunnen we heel wat attenties genereren. Denk aan tochtattenties en gezondheidsattenties.'

'Binnen ons systeem Cow Control speelt positiebepaling ook een belangrijke rol. Daar hebben we nu virtual reality aan toegevoegd. We weten exact waar elk dier zich bevindt.' Nedap voegt nu augmented reality, aan het beeld gekoppelde informatie, toe. Hierdoor kunnen de ondernemers met de digitale bril data over de koeien waarnemen, terwijl ze in de stal lopen.

Insemineren

'Stel, ik loop de stal door om een dier te insemineren. Door de bril zie ik gelijk welke dieren de attentie tochtig hebben en waar ze zijn', geeft Muller aan. 'Als ik de behandeling heb verricht of de koe heb gezien, kan ik dit via de bril vastleggen. Zo kan ik in de stal via de bril aan het managementsysteem doorgeven dat een koe is geïnsemineerd, bijvoorbeeld door een handgebaar te maken, terwijl ik naar die koe kijk.'

De bril is nog niet te koop. 'We kunnen met het huidige exemplaar laten zien wat er in de praktijk mogelijk is. Nadeel is echter dat deze bril onvoldoende robuust is. Het wachten is op brillen die wel boerenpraktijkrijp zijn', vertelt Muller.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer