Koe doet behoefte op urinoir

Koeien die vrijwillig een koeientoilet in de stal bezoeken. Het lijkt een grap, maar innovatiebedrijf Hanskamp in Doetinchem is sinds 2016 met een 'urinoir' bezig.

Het CowToilet is een automatisch en vrijwillig urineersysteem. Koeien krijgen in het toilet namelijk ook hun dagelijkse portie brok. Urine wordt opgevangen, voordat deze de vloer raakt. Hanskamp maakt gebruik van een natuurlijk zenuwreflex dat een plasneiging veroorzaakt. Het CowToilet wordt op de banden van de uier van de koe geplaatst en beweegt mee met het dier.

De sensor zoekt de zenuw. Deze zenuw, die het plasreflex triggert, wordt aangeraakt waardoor de koe gaat plassen. De urine wordt opgevangen in het reservoir van het CowToilet en daarna afgezogen en apart opgeslagen. Hanskamp hoopt met systeem het ammoniakprobleem in de melkveesector op te lossen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer