Europese+Unie+oogst+14+procent+minder+suiker
Nieuws
© DIRK HOL

Europese Unie oogst 14 procent minder suiker

De Europese Commissie verwacht dat de lidstaten van de Europese Unie (EU) dit jaar bij elkaar 18,2 miljoen ton suiker produceren. Dat is ruim 14 procent minder dan vorig jaar toen de uiteindelijke productie uitkwam op 21,3 miljoen ton.

De productiedaling van de lidstaten is vooral toe te schrijven aan de opbrengsten per hectare. Die daalden van gemiddeld 12,7 ton naar 11 ton. Het areaal suikerbieten in de EU daalde met slechts 29.000 hectare (-1,8 procent) tot in totaal 1,648 miljoen hectare.

Grootste suikerproducerende landen blijven Frankrijk (5,2 miljoen ton), Duitsland (4,2 miljoen ton) en Polen (2,3 miljoen ton). Op de EU-ranglijst stijgt Nederland (1,12 miljoen ton) naar een vierde plaats ten kosten van Groot-Brittannië (1,08 miljoen ton).

Uitbreiding areaal Polen

In Groot-Brittannië daalde het areaal suikerbieten in 2018 bijna 10 procent. Opmerkelijk is verder de uitbreiding van het areaal in Polen met 7,3 procent. In het verslag van het Brusselse suikeroverleg suggereert RVO dat dit een gevolg van de gekoppelde steun aan de productie van suikerbieten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer