Niet%2Dbevroren+suikerbieten+snel+rooien
Nieuws
© Twan Wiermans

Niet-bevroren suikerbieten snel rooien

Landelijk zit nog ongeveer 5 procent van de suikerbieten in de grond. 'Helaas zijn er ook telers die hun bieten nog moeten rooien', meldt Suiker Unie.

In Oost- en West-Brabant zitten met 8 à 9 procent nog de meeste bieten in de grond. Op de noordelijke zand-, dal- en veengronden is 7 procent van de bieten nog niet gerooid. 'De weerberichten voorspellen de komende dagen vorst. De bieten, zeker in de oostelijk helft van het land, lopen daarom een aanzienlijk risico op vorstschade', waarschuwt Suiker Unie.

Deze bieten moeten nu zo snel mogelijk worden gerooid, maar Suiker Unie raadt aan eerst te beoordelen of er bevroren koppen zijn. Als er al vorst in de bieten zit, dan niet rooien. Bieten die in bevroren toestand zijn gerooid, zijn niet te bewaren en moeten als verloren worden beschouwd. De kwaliteitscijfers van afgelopen week laten een iets lager suikergehalte zien (17,8 procent) en een iets hoger tarrapercentage (10,1 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer