Camera's tegen drugsdumpingen

Gemeente Loon op Zand gaat camera's ophangen in het buitengebied om het toenemende aantal drugsdumpingen aan te pakken.

Camera%27s+tegen+drugsdumpingen
© Pixabay

Met cameratoezicht hoopt de gemeente de illegale stort van drugs- en ander afval in het buitengebied te verminderen. Het besluit volgt op advies van de politie. Zij deed onderzoek naar drugs- en afvaldumpingen in het buitengebied.

De afgelopen twee jaar werd in het gebied aan de grens met de gemeente Tilburg meerdere keren drugsafval aangetroffen, afkomstig van zowel synthetische drugs als hennepteelt. De dumpingen werden op zeven verschillende plaatsen aangetroffen.

• Lees ook: Minister pakt criminaliteit buitengebied aan

Omdat het meestal niet lukt de daders te achterhalen, draaien de grondeigenaren op voor de opruimkosten. De boswachters zijn jaarlijks honderden uren kwijt aan het opruimen van al het (drugs)afval.

Plaatsing camera's

Vlakbij de ingang van de recreatieplas aan de Baan achter de Plakken hangt een camera aan een straatlantaarn. Ook komt er een camera te hangen aan de Blauwloop waar twee pluimveehouderijen zijn gevestigd. Naast camera's zet gemeente Loon op Zand extra surveillance in door politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's).

Beweeg door de tijdlijn met uw muis, de pijlen op uw toetsenbord of door te swipen.

ZLTO, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en andere betrokken partijen steunen de brede aanpak van de gemeente. Mieke Broeders, ZLTO-afdelingsvoorzitter Dongen-Loon op Zand en tevens gemeenteraadslid, heeft ingestemd met het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders.

Hoge kosten

'Het is goed dat de gemeente strenger gaat handhaven, omdat illegale drugsdumpingen vaak hoge kosten met zich meebrengen. Om de privacy te waarborgen, is toegezegd dat de beelden alleen worden gebruikt als er illegaal afval is gedumpt. Ook heb ik er als ZLTO-voorzitter op aangedrongen dat er geen wegen worden afgesloten, zoals Natuurmonumenten voorstelde. Boeren en dorpsgenoten moeten mogelijkheden hebben om het Eftelingenverkeer te kunnen mijden.'

De camera's blijven voor onbepaalde tijd hangen. 'Ze kunnen wel worden verplaatst als de activiteiten verplaatsen', aldus Broeders. 'Omwonenden zullen daarover worden geïnformeerd. Na een jaar wordt er geëvalueerd.'

De provincie neemt het voortouw in de strijd tegen de toenemende vervuiling van het Brabantse buitengebied door afval- en drugsdumpingen. Voor meer toezicht en handhaving heeft ze de komende twee jaar 2,7 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer