Gelderland betaalt mee aan opruimen drugs

Provincie Gelderland gaat gedupeerden van drugsdumpingen gedeeltelijk compenseren in de kosten die zij maken voor het opruimen van het afval. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen die de Gelderse ChristenUnie heeft gesteld.

Gelderland+betaalt+mee+aan+opruimen+drugs
© William Hoogteyling

Sinds 2018 kunnen grondeigenaren geen beroep meer doen op een landelijke regeling voor het opruimen van drugsafval. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot in de tienduizenden euro's per drugsdumping. Onderhandelingen tussen het Rijk en de provincies over een nieuwe regeling heeft tot nu toe niks opgeleverd. Provincie Gelderland komt daarom nu met een eigen regeling. De provincie stelt 225.000 euro beschikbaar voor de regeling. Grondeigenaren krijgen 50 procent van de kosten gecompenseerd. Kosten die in 2018 zijn gemaakt, worden met terugwerkende kracht vergoed.

• Lees ook: Groeiende berg drugsafval in buitengebied

Statenlid Dirk Vreugdenhil van de ChristenUnie is blij met de toezegging van het provinciebestuur. 'Gelderland is daarmee een van de weinige provincies die hier wat aan doet. Wij blijven ons er echter wel hard voor maken dat 100 procent van de kosten vergoed gaat worden. Het kan zo'n 20.000 kosten voor een grondeigenaar. Als je dan 50 procent vergoed krijgt, blijft er nog steeds 10.000 euro over die je als grondbezitter zelf moet betalen. Voor boeren, maar ook voor particulieren en natuurorganisaties, is dat een enorm bedrag.

Dumpingen

Ook vraagt hij zich af of de 225.000 euro toereikend is. 'Wij blijven daar in ieder geval bovenop zitten. Het aantal dumpingen neemt alleen maar toe en de dumpingen van vorig jaar moeten ook worden betaald uit dit potje.'

Voor Vreugdenhil is drugscriminaliteit een belangrijk onderwerp. Hij stelde er al meerdere keren vragen over en diende er moties over in. Onlangs werd bekend dat het aantal dumpingen in Oost-Nederland in 2018 is toegenomen ten opzichte van 2017 en de jaren daarvoor. Vreugdenhil: 'Ik dacht eerst dat het een waterbedeffect was. Omdat ze in Noord-Brabant er meer achteraan zitten, verschuift de problematiek naar Gelderland. Het lijkt echter meer op een olievlek. Het probleem neemt toe.'

Ondermijnende activiteiten

Hij denkt dat alleen handhaving het probleem niet gaat oplossen van ondermijnende activiteiten op het platteland en drugsdumpingen. 'Er moet ook gewerkt worden aan bewustwording. Uit onderzoek blijkt dat het om schrikbarende cijfers gaat. 30 procent van de boeren geeft aan wel eens benaderd te zijn. Dan weet je dat het er in werkelijkheid nog meer zijn. Veel mensen durven er niet over te praten, want het zijn zware jongens die in deze criminele wereld opereren. Mensen worden bedreigd en zijn bang voor de gevolgen als ze erover praten.'

De regeling van provincie Gelderland zal naar verwachting op 3 mei 2019 ingaan. Het geld voor deze regeling komt uit de overgebleven middelen van de oude regeling. De regeling blijft bestaan totdat het geld van de regeling op is. Andere provincies die een soortgelijke regeling hebben zijn Utrecht, Zuid-Holland en Drenthe. De provincie Noord-Brabant gaat ook een eigen regeling opstellen, maar is hier nog niet mee begonnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer