'Boerentroonrede' uitgesproken op Biobeurs

Tijdens de Biobeurs in Zwolle sprak Bart Holtrop de 'boerentroonrede' uit. Daarin vertelde hij over zijn drive en passie om biologisch te gaan boeren. Maar ook over het gevecht om voor zijn gezin de mooie plaats en manier van leven in de benen te houden.

%27Boerentroonrede%27+uitgesproken+op+Biobeurs
© Ida Hylkema

Daarnaast brak Holtrop een lans om geen problemen te verplaatsen. Voorbeeld: door in Nederland zonnepanelen op vruchtbare grond te zetten, hebben mensen minder te eten. Hij eindigde met de oproep om van elkaar te leren, hoe je ook boert, van gangbaar tot bionatuur.

Hoe anders werkt de politiek: zet een onderzoeksopdracht uit. Wat je dan vraagt, is wat je krijgt en verschuil je hierachter. Onlangs is onderzoek gedaan naar het sluiten van kringlopen, wereldwijd, de cirkel rond Europa en de cirkel rond Nederland. Conclusie: cirkel om Europa 25 procent minder dieren, cirkel om Nederland 50 procent minder dieren.

Politici lijken zonder schroom dergelijke uitkomsten te gebruiken voor hun eigen gewin, los van de effecten voor boeren. LTO probeert het debat terug te brengen naar de realiteit, en werkt soms gewoon niet mee als de richting niet in het belang van onze leden is. Ons dilemma is vaak: hoelang probeer je te sturen aan tafel en wanneer is het genoeg en stap je op?

Hoelang probeer je te sturen aan tafel en wanneer is het genoeg en stap je op?

Jakob Bartelds, bestuurslid LTO Nederland

Samen werken, samen leren is een mooi thema voor LTO om verder vorm aan te geven. Ik zie dat gangbaar steeds meer ook natuurlijke processen en oplossingen gebruikt, ondersteund door hightech. En ik zie dat de biologische sector steeds meer de hightech mogelijkheden van de mechanisatie gebruikt. Boeren is ook passie, volg je eigen passie. Politiek en samenleving: wees reëel en stimuleer passies van jezelf en boeren niet kapot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer