Onderzoek+naar+%27Echte+en+Eerlijke+Prijs%27+duurzaam+product
Nieuws
© Twan Wiermans

Onderzoek naar 'Echte en Eerlijke Prijs' duurzaam product

Op de Biobeurs in Zwolle is woensdag onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' van start gegaan. Het project wil inzichtelijk maken wat de prijs is van duurzame voedselproducten voor iedere stap in de keten.

Het onderzoek draagt bij aan de transitie van de voedselproductieketen, van vooral financieel efficiënt naar maatschappelijk inclusief met duurzaam, eerlijk en betaalbaar voedsel voor iedereen. Deze publiek private samenwerking is een initiatief van Stichting Bionext, True Price en Wageningen Economic Research.


De overgang naar duurzame productie is niet gratis. Er worden extra kosten gemaakt en er staan risico's tegenover. Ook zijn er baten, bijvoorbeeld als de consument bereid is extra te betalen. Anderzijds zijn er maatschappelijke baten, zoals bijvoorbeeld minder klimaatverandering, schoner water en minder gezondheidskosten.

Hele keten

Een eerlijke prijs verdeelt kosten, baten en risico's over de hele keten. Nu trekken de primaire producenten (boeren) hierbij vaak nog aan het kortste eind. Bepalen van de echte prijs helpt volgens de initiatiefnemers producenten zo duurzaam mogelijk te produceren, bewuste consumenten het beste product te kiezen en overheden om op de juiste manier de transitie naar duurzaamheid te stimuleren.

De concepten echte prijs en eerlijke prijs zijn de afgelopen zes jaar ontwikkeld door Stichting Bionext, True Price en Wageningen Economic Research. Aan het onderzoek werken verder mee: Rabobank, ABN Amro, Stichting EKO, Nederlandse Aardappel Organisatie, GroentenFruit Huis, LTO Nederland en de Vereniging Biologische Varkenshouders.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer