Boeren zoeken op Biobeurs naar onderscheid

Met de opmars van duurzame teelt- en voedselconcepten is het onderscheid tussen gangbaar en biologisch soms nauwelijks zichtbaar. Biologische boeren zoeken naar nieuwe 'groene' elementen om voorop te lopen. De Biobeurs in Zwolle toont deze week de jongste ontwikkelingen.

Boeren+zoeken+op+Biobeurs+naar+onderscheid
© Ruud Ploeg

Het gaat al lange tijd goed in de biologische land- en tuinbouw. Jaar op jaar kopen consumenten in binnen- en buitenland meer biologische levensmiddelen. Deze positieve ontwikkeling draagt mede bij aan de positieve sfeer op de jaarlijkse Biobeurs, zegt Biohuis-voorzitter IJsbrand Snoeij. 'De groei is niet te stuiten en we hebben de markt onder controle. Als je ziet wat er nu allemaal gebeurt rondom natuur en landschap dan denk ik dat de groei nog wel even doorzet.'

• Lees ook: Melkveehouder uit Rutten schakelt in een jaar om

De positieve ontwikkeling is terug te zien op de Biobeurs van 23 en 24 januari. Voor het eerst beslaat deze drie hallen. Op de beursvloer is steeds meer clustering te zien van stadhouders. 'Voorheen stond het meer door elkaar, nu staan bedrijven uit dezelfde sector meer bij elkaar', zegt beursmanager Cees van Zelderen.

Biohuis-voorzitter IJsbrand Snoeij

'We hadden al een pluimvee-, streekproducten- en foodplein, maar nu staan ook de machines bij elkaar. We hebben ook een non-foodplein met bijvoorbeeld biologische cosmetica, wat interessant is voor bio-speciaalzaken. Dan kun je denken: wat moet de boer daarmee? Nou, de ingrediënten komen wel van het boerenerf.'

Workshops zijn de etalage

Het inhoudelijke programma met workshops is de etalage van de beurs. Daarnaast is ook een jaarlijks netwerkevenement voor boeren, tuinders en producenten. Van Zelderen en Snoeij zien dat hier ook veel gangbare boeren op afkomen.

'Gangbare boeren en tuinders komen niet per se omdat ze om willen schakelen. Ze zoeken antwoorden op vragen waar ze mee rondlopen of willen zich laten inspireren. Want zaken als bodembeheer of werken in een korte keten spelen ook in gangbaar. ‘Zo sprak ik vorig jaar een gangbare melkveehouder die overweegt een potstal te bouwen en op de beurs te rade ging bij biologisch collega's die daar ervaring mee hebben', vertelt Van Zelderen.

‘Troonrede voor jonge ondernemers’

De editie 2019 van de Biobeurs kent een paar nieuwe onderdelen. Om jonge boeren een stem te geven wordt er een soort 'troonrede' geïntroduceerd waarin een boer zijn visie uitspreekt. Dit jaar is dat Bartele Holtrop, beter bekend onder de naam van zijn concept Boer Bart. Deze melkvee- en kippenhouder werkt aan zijn droom: een landbouwsysteem dat volledig samenwerkt met de natuur en opgaat in het karakter van de omgeving. 'We willen jonge mensen de kans geven om op een frisse wijze hun visie te geven op de sector', stelt de beursmanager.

Nieuw bij de aftrap van de beurs is het openingsdebat – het moet een soort Biologisch Draait Door worden – onder leiding van tv-presentator Harm Edens. Hierbij draait het om kringlopen, natuurinclusief en hoe je je onderscheidt in de markt. Bij iedere invalshoek zijn er verschillende tafelgasten aan wie Harm Edens een prikkelende discussie tracht te ontlokken.

Meer onderscheid biologisch

De onderwerpen van het debat spelen zowel bij biologisch als bij gangbaar, zegt Biohuis-voorzitter Snoeij. 'Ook bij gangbaar zie je hele goede ontwikkelingen. Daardoor is het voor de consument niet altijd duidelijk wat de specifieke criteria zijn. Het is aan biologisch om dat onderscheid verder te versterken.

‘De grote thema's gelden voor ons allemaal. We moeten juist daarom in gesprek gaan met elkaar. We moeten de voedselproductie verder verduurzamen en het bewustzijn onder consumenten vergroten. De verbinding tussen boer en consument wordt mede daarom in de toekomst heel belangrijk.'

Aftrap onderzoek naar echte en eerlijke prijs
Biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, waterkwaliteit, fair pricing, dierenwelzijn en gezondheid zijn voorbeelden van maatschappelijke thema’s die om aandacht vragen in de voedingsketen. Het onderzoeksproject echte & eerlijke prijs wil boeren en tuinders een instrument in handen geven om de eigen bijdrage aan die thema’s te berekenen in euro’s en in de keten tot waarde te brengen. Het onderzoek ondersteunt bedrijven die de transitie hebben gemaakt of willen maken van kostenefficiënt naar maatschappelijk inclusief. Een breed consortium van onder meer Rabobank, ABN Amro, Bionext, GroentenFruit Huis en LTO Nederland trappen op de Biobeurs het onderzoeksproject af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer