LTO reageert teleurgesteld op wolvenplan

Het nieuwe wolvenplan van de twaalf provincies laat nog veel vragen open. 'We betwijfelen of dit plan genoeg houvast biedt om de veiligheid van mens en dier te waarborgen', reageert Ben Haarman, LTO-portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling.

LTO+reageert+teleurgesteld+op+wolvenplan
© Ruud Ploeg

LTO Nederland dringt al langere tijd aan op een gedegen maatschappelijke discussie en goed beleid bij de terugkeer van de wolf in Nederland. 'We hoopten dat het wolvenplan duidelijkheid zou scheppen. Dat valt tegen', is de conclusie van Haarman.


Veel van onze vragen blijven onbeantwoord. Worden burgers en de gebruikers van natuur- en landbouwgrond wel goed ingelicht als er een wolf in de buurt is? Waarom krijgt preventie geen invulling in dit plan, maar wordt het aan elke provincie apart overgelaten? Wanneer wordt nou precies tot beheer overgegaan door de verantwoordelijke instanties?', aldus de LTO-bestuurder.

Niet betrokken bij schrijven plan

De vragen die boeren en met name schapenhouders hebben, zijn niet nieuw. Er is door LTO herhaaldelijk aandacht voor gevraagd bij de opstellers van het wolvenplan. Haarman: 'Ondanks onze wens om een constructieve bijdrage te mogen leveren, zijn we niet betrokken bij het schrijven van het plan. Het is zeer teleurstellend dat zoveel zaken onbeantwoord blijven.'

Zo is niet duidelijk hoe wordt omgegaan met zwervende wolven en wolven die afwijkend gedrag vertonen. Rond preventie en schade blijft eveneens veel onduidelijk. Preventie komt eigenlijk niet inhoudelijk aan de orde in dit wolvenplan. Elke provincie mag het zelf bepalen. Dat zorgt voor onzekerheid en mogelijk willekeur bij wolven die zich op de grens van provincies vestigen of daar zwerven.

Indirecte schade

LTO heeft verder nog vragen over het omgaan met indirecte schade. 'Als een wolf tijdens de dekkingstijd een schaap in een kudde doodbijt, heeft dat een substantiële impact op het aantal lammeren de volgende zomer. Waarom wordt dit niet vergoed?', vraagt Haarman zich af.

LTO noemt het wel positief dat regionale commissies worden ingesteld op het moment dat zich een roedel wolven vestigt. Het is cruciaal dat boeren, als gebruikers en beheerders van het landschap en de natuur, daar goed bij worden betrokken.

Beweeg door de tijdlijn met uw muis, de pijlen op uw toetsenbord of door te swipen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer