GS Drenthe wil alle wolvenschade vergoeden

Gedeputeerde Staten (GS) van Drenthe willen alle schade die wolven veroorzaken onder landbouwhuisdieren vergoeden. Dit betekent wat Drenthe betreft dat alle schade wordt gecompenseerd, er geen eigen risico geldt en ook geen onderscheid wordt gemaakt tussen hobbyhouders en beroepshouders.

GS+Drenthe+wil+alle+wolvenschade+vergoeden
© Pixabay

Voorafgaand aan de vaststelling van het herziene draaiboek heeft gedeputeerde Henk Jumelet gesproken met de belanghebbenden in Drenthe. Dat zijn onder andere LTO Noord, Staatsbosbeheer, herders van schaapskuddes uit Drenthe en een vertegenwoordiging van hobbyschapenhouders.

Onderscheid

Unanieme conclusie: het is belangrijk vroegtijdig in te zetten op preventie, zodat wolven wordt geleerd dat schapen geen prooi zijn. Ook is het belang benadrukt geen onderscheid te maken tussen hobbyschapenhouders en beroepshouders, ook wat betreft vergoedingen voor het treffen van preventieve maatregelen.

Gedeputeerde Staten nemen die aanbevelingen van de belanghebbenden nu over. 'Wij kunnen ons in Drenthe geen platteland zonder schapen voorstellen. Bij het wolvendraaiboek gaat het om het in standhouden van de wolf, maar wij willen ook de schapenpopulatie beschermen', zegt Jumelet.

Schapenpreventie

Provincie Drenthe wil aan de slag om regionaal proeven te starten met schapenpreventie. 'Wat Drenthe betreft wachten we niet tot een roedel zich heeft gevestigd, maar starten we hier op korte termijn mee', aldus Jumelet. Ook willen Gedeputeerde Staten dat meer duidelijk wordt over hoe mag worden ingegrepen bij vestiging van een roedel.

Of de ruimhartige opstelling van het Drentse college ook daadwerkelijk wordt ingevoerd, is nog niet zeker. Gedeputeerde Staten hebben het voorstel voor volledige compensatie neergelegd bij Provinciale Staten. Tevens moeten de provincies het in IPO-verband onderling uiteindelijk nog eens worden over het aangepaste wolvendraaiboek. Zo werd in de conceptversie nog onderscheid gemaakt tussen professioneel gehouden landbouwhuisdieren en de hobbymatige houderij.

Gevestigde roedels

Een herzien wolvendraaiboek is nodig omdat vooralsnog alleen rekening werd gehouden met tijdelijke aanwezigheid van wolven en niet met gevestigde roedels. In december wordt het conceptdraaiboek vastgesteld in de IPO-Commissie Vitaal Platteland. Na vaststelling in deze commissie wordt er begin 2019 een definitieve klap op gegeven door het IPO-bestuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer