Gedeputeerde zet Veluwe niet vol wolvenhekken

De Veluwe wordt niet volgezet met wolvenwerende hekken. Dat beloofde de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth woensdag aan Provinciale Staten.

Gedeputeerde+zet+Veluwe+niet+vol+wolvenhekken
© Joost de la Court

Statenleden uitten hun zorgen over de mogelijke gevolgen van de vestiging van een roedel wolven in de provincie. De dreiging voor met name de schapenhouderij is reëel. Om dit te verminderen, zouden rasters moeten worden geplaatst.

• Lees ook: PvdD wil boeren steunen met wolvenhek

Maar Provinciale Staten wil niet dat de hele Veluwe wordt volgezet met hoge hekken. Het CDA twijfelt overigens aan het nut daarvan. 'Hekwerken helpen niet. De wolf wil toch eten', zei Engelina van Steenbrugge. In de afweging tussen beschermen en beheren, krijgt die laatste van haar de voorkeur.

Preventiepilot

Gedeputeerde Drenth gaf aan de vestiging van een roedel begin komend jaar te verwachten op de Veluwe. Schades worden in ieder geval nog drie jaar helemaal vergoed, maar een algemene vergoedingsregeling van de preventiekosten zit er niet in. Gelderland wil alleen ondersteuning bieden na vestiging in de vorm van een gebiedsgerichte preventiepilot.

Dirk Dekker schetste namens LTO Noord een somber beeld. 'Het wolvenplan is verbeterd, maar het is nog lang niet voldoende. Dit kan alleen maar uit de hand lopen. De keus is Gelderland vol zetten met metershoge hekken of het schaap verdwijnt uit het landschap.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer