Droogte vormt bedreiging voor komend voorjaar

Waterschappen in Oost-Nederland zijn er niet gerust op dat de grondwaterstanden in april hersteld zijn. Met name in de hogere zandgronden zijn nog steeds flinke tekorten.

Droogte+vormt+bedreiging+voor+komend+voorjaar
© Ruud Ploeg

Dat blijkt uit een rondgang langs de waterschappen. Bij Waterschap Rijn en IJssel zijn er nog steeds onttrekkingsverboden van kracht. Dat geldt voor oppervlaktewater en bij een drietal natuurgebieden ook voor grondwater.

Het waterschap ziet dat de sloten zich weer langzaam vullen met water en het stroomt plaatselijk weer over de stuwen. Maar de droogte is volgens het waterschap niet voorbij.

'De Achterhoek en Liemers behoren tot de droogste regio's van het land', vertelt woordvoerder Vanya Ginsel. 'Om het onttrekkingsverbod te kunnen opheffen, moet de waterstand voldoende hersteld zijn en stabiel blijven. Het verbetert wel, maar we durven nog niet te zeggen of en wanneer de onttrekkingsverboden kunnen worden opgeheven.'

Achterstand

Volgens Ginsel is de uitgangssituatie niet gunstig. 'We starten in ieder geval met een achterstand. Bij droogte in het voorjaar zullen we veel eerder dan anders onttrekkingsverboden moeten instellen. Vorig jaar was dat in juli.'

Het waterschap en boeren werken samen om regen zo goed mogelijk vast te houden. Zo heeft het waterschap de meeste stuwen hoog staan. En meer dan zestig grondeigenaren hebben duikerafsluiters geplaatst in watergangen, om regenwater vast te kunnen houden.

Waterschap Drents Overijsselse Delta verwacht dat de grondwaterstanden in het grootste deel van het werkgebied zich zullen herstellen, bij een verder normaal verloop van de winter. Alleen op de hogere delen in Drenthe en de Sallandse heuvelrug zullen de grondwaterstanden achterblijven bij het gemiddelde.

Waterstanden Veluwe te laag

Waterschap Vallei en Veluwe spreekt een vergelijkbare verwachting uit. De waterstanden in de lager gelegen delen beginnen weer een normaal niveau aan te nemen. Op de Veluwe zijn de waterstanden nog te laag. Woordvoerder Patricia Flint: 'Het is nog te te vroeg om een verwachting voor april uit te spreken.'

Volgens LTO Noord-beleidsmedewerker Hille Kraak is het belangrijk om lessen te trekken uit de droogte van afgelopen jaar. 'Het is van belang dat we het water goed kunnen vasthouden. Ook het belang van een goede bodem is gebleken. Een bodem die op orde is, heeft een beter watervasthoudend vermogen en is dus minder droogtegevoelig.'

Het risico bestaat volgens hem dat boeren en tuinders de situatie te positief inschatten. 'Het ziet er mooier uit dan het is. Er staat dan wel weer water in de sloten, maar de situatie in de bodem is lang niet op orde.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer