Aardbeiensector wil leren van extreem jaar

Het weer in 2018 zorgde ook in de aardbeiensector voor extreme groeiomstandigheden. Door de droogte en de hitte was de aanvoer van aardbeien vaak onregelmatig, de kwaliteit soms tegenvallend en de prijzen stonden lange tijd onder druk.

Aardbeiensector+wil+leren+van+extreem+jaar
© Haijo Dodde

‘Het was een ongekend extreem jaar voor onze sector’, stelt Gerard van den Brand, voorzitter van de LTO Gewascommissie Aardbei. ‘De omstandigheden hadden veel impact op onze teelt en oogst. Omdat veel erop wijst dat deze extremen weleens de norm kunnen worden is het voor ons als telers van het grootste belang dat we de lessen van dit jaar niet vergeten.’

Van den Brand sprak vandaag over de uitdagingen voor de aardbeiensector bij de opening van de Aardbeiendag in Den Bosch. Deze bijeenkomst wordt jaarlijks georganiseerd door BVB Substrates, Delphy en ZLTO.

Geen fabriek

‘Het is duidelijk dat we geen fabriek bezitten waarin we aardbeien produceren’, verklaart de bestuurder. ‘Gelukkig zijn we als Nederlandse telers goed in staat om te schakelen en in te spelen op de omstandigheden.'

'Vooral in de beschermde teelt lukt dat redelijk. Toch blijft de verstoring van de teelt lastig voor onze bedrijfsvoering en lastig voor de afspraken die we maken met onze afnemers.'

Volgens Van den Brand vragen de uitdagingen veel inzet, geduld en vindingrijkheid van de aardbeienteler. Voor de kennisontwikkeling is hij trots op het initiatief van de sector om gezamenlijk te investeren in onderzoek. Als bestuurslid van de Stichting Aardbei Onderzoek (SAO) meldt Van den Brand dat dit onderzoek inmiddels de eerste resultaten heeft opgeleverd.

Onder meer het onderzoek naar een betere beheersing van xanthomonas is afgerond. Dat geldt ook voor het onderzoek naar de biologie van de Suzuki fruitvlieg in diverse gewassen, waaronder aardbei, met daarbij aandacht voor preventieve maatregelen.

Tot slot is op aanvraag van SAO gekeken naar de mogelijkheid om trips in aardbeien in de vollegrond biologisch te beheersen. Dit blijkt een lastige opgave.

Glastuinbouw Nederland

Tijdens de opening kwam ook Sjaak van der Tak, de voorzitter van Glastuinbouw Nederland aan het woord. Hij ging in op de implementatie van de aardbeiensector in de belangenorganisatie voor glastuinders sinds vorig jaar.

‘Aardbeien staan bij ons op de kaart’, verzekert hij de aardbeientelers in Den Bosch. ‘In omvang is de aardbei binnen onze organisatie het derde gewas dat wij vertegenwoordigen.’

Van der Tak legt uit dat de algemene thema’s die spelen in de glastuinbouw ook allemaal betrekking hebben op de aardbeiensector. ‘Voor een verantwoorde sector houden wij ons bezig met goed werkgeverschap, de klimaatneutrale kas, efficiënt gebruik van water en de mogelijkheden om een gezond gewas te telen. Dit zijn universele uitdagingen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer