Grote impact droogte op de uienteelt

Het droge groeiseizoen van 2018 moet de hele uiensector volgens Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association aanzetten tot 'waterinclusief' denken. Hij wijst op het collectief belang om oplossingen te vinden voor watervraagstukken.

Grote+impact+droogte+op+de+uienteelt
© Haijo Dodde

'Water krijgt te weinig aandacht in het onderzoek', vindt Gunter. Volgens de voorzitter van de Holland Onion Association bewijst het extreem droge groeiseizoen van 2018 het belang van water. 'We moeten samen op zoek naar oplossingen voor tekorten of juist te grote hoeveelheden aan water en daarbij verder kijken dan alleen naar de landbouw.'

Gunter gebruikte dinsdag zijn inleiding tijdens de Themadag uien van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) in Dronten om de term waterinclusief te introduceren. Hij doet dat in relatie tot de misoogst van 2018 en de lessen die de uiensector daaruit kan leren.

Niet gerooid

'Afgelopen jaar is opnieuw een bewijs dat de extremen groter worden door de klimaatverandering', vertelt Gunter. 'De impact van de droogte en de hitte op de uienteelt is groot. In Nederland is dit jaar 1.000 tot 1.300 hectare aan uien niet gerooid vanwege de gevolgen daarvan.'

'Dat is areaal, waarvan we de opbrengsten missen voor onze handel en daardoor raken we afzetbestemmingen kwijt. Verder raakt het de betreffende uientelers enorm in hun portemonnee. Ze hebben geen inkomsten, maar vaak wel voor zo'n 5.000 euro per hectare aan onkosten gemaakt.'

Deltaplan Water

Gunter pleit voor onderzoeksprojecten en suggereert dat het mogelijk weer tijd wordt voor een nieuw Deltaplan Water. Voor uientelers houdt waterinclusief denken volgens hem in dat met name uientelers zich nog meer moeten bezighouden met de kwaliteit van hun bodem. 'Het gaat dan om het belang van de aanvoer van organische stof voor de waterhuishouding of bijvoorbeeld mycorrhiza's om de opnamecapaciteit van een gewas te verbeteren.'

Waterinclusief vertaalt Gunter verder als watermanagement in het algemeen. 'De beschikbaarheid van goed water is een belangrijk issue. Wellicht is ontpoldering in bepaalde gebieden niet eens zo'n slecht idee om zoet water te kunnen bufferen. Uientelers zouden daarvoor zelf grond kunnen aanbieden. Ook is het maar de vraag of beregenen met een groot beregeningskanon wel de beste manier is om water te geven. Mogelijk is druppelirrigatie wel veel efficiënter, ook ondanks de extra kosten.'

Sahel

Gunter concludeert dat water cruciaal is voor de uiensector en voldoende onderzoeksvragen oplevert. Overigens nuanceert hij de situatie in Nederland ten opzichte van de wereldwijde vraagstukken over water. 'Als we kijken naar het oprukken van de Sahel en de vluchtelingenstromen in Afrika, dan zien we wat een tekort aan water kan doen. Voor de gevolgen daarvan moeten we ons ogen niet sluiten en laat het een stimulans zijn om waterinclusief te denken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer