Brexit+en+smokkelwaar
Column
© Age Posset

Brexit en smokkelwaar

We weten het al sinds 2016, maar de brexit liet ons hier op het bedrijf tot nu toe koud. We zijn niet afhankelijk van de Engelse markt. Jarenlang heb ik aan de weg getimmerd om Engelse klanten voor me te winnen, zonder veel succes. Er gaat maar 10 procent van onze kaas naar ons buurland. Nu komt dat eigenlijk wel goed uit.

De Ierse overheid probeert het bedrijfsleven hier zo goed mogelijk voor te bereiden op de overgang naar de brexit. Er zijn regelmatig informatiebijeenkomsten en workshops over de brexit voor bedrijven. Ook belt er af en toe iemand met een enquête om in kaart te brengen hoe we ons als bedrijf voorbereiden.

De laatste weken wordt het steeds spannender met de brexit. De voorstellen voor een tijdelijke uitzondering van de grens met Noord-Ierland om daarmee de handel in stand te houden, lijken er nog niet door de komen. Het verkeer tussen de republiek en Noord-Ierland moet dus over een echte grens.

De gevolgen daarvan zijn op zijn minst erg onpraktisch. Het is het moeilijkst voor mensen die vlak bij de grens wonen en aan de ene kant wonen en aan de andere kant werken. Sommigen zijn bang dat de 'troubles' weer beginnen, anderen verwachten in ieder geval smokkelarij.

De Ierse overheid probeert het bedrijfsleven hier zo goed mogelijk voor te bereiden op de overgang naar de brexit

Marion Roeleveld, geitenhouder in Ballyshrule, Ierland

Hoe dan ook, we zitten hier in de republiek echt op een eilandje. Ook al krijgen wij niets te maken met import- en exporttarieven naar de Europese Unie, import en export wordt een stuk ingewikkelder. Er gaan ontzettend veel vrachtwagens met goederen van het vasteland door Engeland naar Ierland. Al die ladingen moeten straks twee keer worden gecontroleerd.

De enige rechtstreekse route van Ierland naar Frankrijk vaart vanuit Rosslare. Maar dit jaar heeft Irish Ferries het aantal vaarten op die lijn verminderd, omdat de veerbootmaatschappij niet genoeg boten had. Niet handig, want dat was de enige rechtstreekse link met de EU.

In welke vorm ze de Brexit ook gieten, mijn Engelse klanten gaan straks importtarieven betalen op onze kaas. Een van mijn klanten die altijd vooruitdenkt, wil voor eind maart een grote partij kaas inslaan. Ik hoopte dat we op papier een boel vooruit konden verkopen en die kaas in de loop van het jaar leveren. Dat gaat helaas niet. Tarieven gelden voor het moment dat de producten de grens overgaan.

Hoewel geen ramp voor onze business, het is wel een fijne klant om mee te werken. Die wil ik niet kwijt. Misschien moeten we toch maar gaan smokkelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer