Ook+de+honden+verlaten+het+zinkende+schip
Column
© René Kleinveld

Ook de honden verlaten het zinkende schip

De schrik zit er goed in bij bedrijven bij ons in de buurt. Er zijn invallen geweest bij verschillende agrarische ondernemingen sinds er een nieuw districtshoofd is aangesteld.

Zo heeft het districtshoofd in samenwerking met de politie, belasting- en immigratiedienst en in zijn kielzog de media een koffieplantage bezocht, waar hij de beschuldiging uitte van het nalaten om winstbelasting te betalen na de verkoop van het bedrijf. Hoewel de manager ter plaatse niets te maken had met de overname van het bedrijf, werd hij gelast om de winstbelasting over de verkoop van aandelen te betalen en als dwangmethode werd zijn paspoort ingenomen.

Meerdere werknemers, ook van andere bedrijven waar invallen zijn gedaan, werden opgepakt en voor twee dagen op het politiebureau vastgezet.

Deze invallen lijken politiek geïnspireerd. Ons district is een bolwerk van de oppositie en vanuit de regering is er druk om de regio onder directe controle te krijgen. Daarnaast wil het districtshoofd ten overstaan van de bevolking – het kwam allemaal op televisie – laten zien dat bedrijven die zich niet aan de wet houden, hard worden aangepakt.

Ons district is een bolwerk van de oppositie en vanuit de regering is er druk om de regio onder directe controle te krijgen

Christine Brandsma, tuinder in Moshi, Tanzania

Maar zelfs wanneer je probeert je aan de wet te houden, is het geen gelopen race. Agrarische bedrijven worden gedwongen om belastingen te betalen die helemaal niet bedoeld zijn voor de landbouw. En de overheid neemt steeds meer macht in handen om mensen en bedrijven te dwingen.

Zo is er een wet in de maak die het mogelijk maakt om de bankrekening te blokkeren en leeg te halen van een verdacht persoon of bedrijf, zonder dat er een veroordeling is geweest. En hoewel het nog geen wet is, wordt het al wel in de praktijk gebracht. Zo werd de bankrekening van onze loodgieter geblokkeerd om hem te dwingen een boete van omgerekend 740 euro te betalen omdat zijn chauffeur niet beschikte over een aankoopbon toen hij een lading pvc-leidingen had opgehaald bij de leverancier.

Onze dierenarts liet ons weten dat de angst er bij veel mensen inzit. Hij is alleen nog maar bezig om honden dusdanig te vaccineren en de papieren in orde te maken om een direct vertrek uit Tanzania mogelijk te maken. Want als het baasje plotseling moet vluchten, moet de trouwe viervoeter mee. Het eens toch zo stabiele Tanzania lijkt nu op een zinkend schip.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer