Trump = trouble?

De eerste helft van 2018 was de meest succesvolle periode voor de export van zuivelproducten in de geschiedenis van de VS, met een toename van 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook andere cijfers in onze sector zijn bemoedigend.

Trump+%3D+trouble%3F
© eigen foto

Deze zomer was de melkproductie slechts 4 procent hoger dan vorig zomer, terwijl er 8.000 koeien minder aan de melk zijn. Een zeer geringe groei dus, die puur zit in een hogere melkgift per koe.

In deze situatie zouden onder normale omstandigheden melkprijzen danig in de lift zitten, maar nu berekent een ondernemer gederfde inkomsten. Immers, met plannen voor meer invoerheffingen en handelsverdragen die op losse schroeven staan of al geheel aan de zijn kant gezet, wordt de val van 2 dollar in melkprijzen in juni toegeschreven aan het handelsgeschil van president Donald Trump.

Al redelijk snel werd financiële steun toegezegd aan de agrarische sector. De boeren hebben tenslotte massaal op Trump gestemd. We kregen geen trade maar aid, een doekje voor het bloeden. Er is 12 miljard dollar vrijgemaakt waarvan 4,7 miljard naar producenten van melk, sojabonen, katoen, sorghum, mais en tarwe en naar varkensmesters gaat.

30 september was de deadline voor een nieuwe handelsovereenkomst met Canada én de datum waarop de Farm Bill afliep

Joke Rodenhuis, melkveehouder in Lakin (VS)

Voor melkveehouders betekent dit een premie van 0,003 cent gebaseerd op de helft van de hoogste jaarproductie van 2011, 2012 of 2013, met een maximale uitkering van 123.000 dollar. Er is kans dat dit programma begin 2019 wordt herhaald.

30 september was een belangrijke datum voor de agrarische sector. Het was de deadline voor een nieuwe handelsovereenkomst met Canada (Nafta) én de datum waarop de Farm Bill afliep. Dat is het deel van de wetgeving dat voor onze sector zo belangrijk is en in principe elke vier jaar wordt herzien. De nieuwe Nafta lijkt gunstig voor de melkveehouderij, maar duidelijk is dat er vooral nog veel 'unfinished business' is en dat het succes afhangt van implementatie van de overeenkomsten.

Een nieuwe Farm Bill laat nog op zich wachten. Een rare situatie op het landbouwkantoor. Op een eenvoudige vraag of het voor 2019 verplicht is je gewassen te verzekeren om later recht te hebben op financiële steun in geval van gederfde inkomsten, kunnen de ambtenaren bij gebrek aan regelgeving geen antwoord geven.

2018 begon goed, maar hoe het afloopt? Trump = trouble?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer