PRRS+uitbannen+en+aangrijpen+om+te+renoveren
Column
© Jeroen van Boekel

PRRS uitbannen en aangrijpen om te renoveren

In mijn laatste artikel schreef ik dat we op ons subfokbedrijf een uitbraak hadden van PRRS (Porcine reproductive and respiratory syndrome) en daardoor ook op een van onze vermeerderingsbedrijven. We leveren fokmateriaal aan bedrijven die in totaal 15.000 zeugen hebben.

Om PRRS-vrij te worden, moeten alle aangevoerde fokdieren Elisa worden getest en positief zijn (PRRS-positief met antistoffen in het bloed) om nieuwe uitbraken te voorkomen. Het is dus mogelijk om gewoon fokdieren van ons subfokbedrijf te blijven kopen. Daarnaast wordt de McRebel-methode gebruikt om te voorkomen dat nieuw geboren biggen actief virus hebben na de geboorte.

Bij de McRebel-methode wordt strikt all-in-all-out toegepast. Biggen mogen alleen in de eerste 24 uur worden verlegd en alleen tussen afdelingen. Euthanaseren van alle zieke biggen en biggen die niet kunnen uitgroeien tot goede vleesvarkens is ook onderdeel van de methode. Biggen die na het spenen achterblijven, moeten ook worden geëuthanaseerd.

Het gebruik van behandelwagens voor het behandelen van biggen is uit den boze. Evenals stappen in de kraamhokken. Is een afdeling leeg, dan moeten alle materialen worden gewassen en ontsmet en een afdeling moet minimaal 24 uur drogen.

In 2024 zijn onze boxen versleten en verwacht de Canadese overheid dat alle zeugenhouders zijn overgeschakeld op groepshuisvesting

Jeroen van Boekel, varkenshouder in Canada

Op ons gesloten bedrijf is het nogal moeilijk om weer vrij van PRRS te worden. Daarvoor moeten we de biggenstal en vleesvarkensstal leegdraaien omdat negatieve biggen weer positief worden op het einde van de biggenopfok of in het begin van de vleesvarkensstal. We maken direct gebruik van de leegstand om onze stal te renoveren.

Dat moeten we de komende jaren toch doen. In 2024 zijn onze boxen versleten en verwacht de Canadese overheid dat alle zeugenhouders zijn overgeschakeld op groepshuisvesting. We gaan onze vleesvarkensstal gebruiken om onze zeugen te huisvesten gedurende de renovatie.

Ook ben ik aan het bekijken of een gesloten bedrijf met subfokkerij het beste model voor ons voor de toekomst is. Verschillende plannen ben ik aan het onderzoeken. Bijvoorbeeld om alles om te bouwen naar 2.500 zeugen voor vermeerdering of eventueel alles ombouwen naar biggenopfok en vleesvarkens en een ander vermeerderingsbedrijf dat we hebben gebruiken om het van biggen te voorzien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer