Personeel%2C+het+hete+hangijzer
Column
© Wim Janssen

Personeel, het hete hangijzer

Zoals in bijna alle sectoren en landen om ons heen is het steeds moeilijker om genoeg ervaren en gemotiveerde arbeidskrachten te vinden en te behouden.

Enkele jaren geleden was het heel normaal bij E.M.A. Champignon dat mensen elk jaar een paar maanden kwamen werken en als ze een afspraak met je maakten, die ook nakwamen.

Dit is veranderd. Mensen komen nog wel, maar met een andere instelling. Er is personeel dat bijvoorbeeld graag in de winter champignons wil plukken, in de zomer in Italië tomaten en in de herfst in Frankrijk druiven. Ze zijn immers ver van huis en dan zien ze nog wat van de wereld.

Op allerlei manieren proberen bedrijven daarom personeel te werven met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Alleen een goed salaris is niet meer voldoende. Bij onze bedrijven kwamen al vaker signalen binnen dat oogstpersoneel wel wilde komen werken, maar onder de voorwaarde dat echtgenoot of vriend ook kon meewerken.

Oogstpersoneel wilde wel komen werken, maar onder de voorwaarde dat echtgenoot of vriend ook kon meewerken

Wim Janssen, bedrijfsleider E.M.A. Champignon in Xanten

In het begin waren we hier een beetje huiverig voor, want champignons worden meestal door vrouwen geoogst en zo veel mannen hadden we niet nodig voor bijvoorbeeld het vullen, leegmaken of reinigen van de oogstcellen. Maar nood breekt wet: we oogsten ook champignons met mannen.

Omdat we de huisvesting van onze voornamelijk Poolse oogstmedewerkers zelf faciliteren, kwam er een nieuwe uitdaging bij. Op de meeste slaapkamers staan namelijk drie of vier bedden en er zijn simpelweg niet genoeg kamers om er maar twee mensen te laten slapen. Op ons bedrijf in Bürstadt hebben we besloten om maar twee mensen op een vierpersoonskamer te laten slapen. Dit blijven we voorlopig doen omdat we hier meer ruimte hebben dan op de andere locaties.

In Geldern, waar de meeste mensen werkzaam zijn, gaan we op een nieuwe locatie een grote woonruimte met tweepersoonskamers bouwen, waarvan elke kamer een eigen douche en toilet hebben. In Xanten hebben verschillende mensen die al langer bij ons werkzaam zijn, gevraagd om een vast contract en hebben in de buurt van de kwekerij eigen huisvesting gezocht.

Al deze maatregelen nemen we om de mensen voor langere tijd aan ons bedrijf te binden. Zo moet elke ondernemer zich onderscheiden om over genoeg mensen te kunnen beschikken.

Dit is mijn laatste bijdrage voor deze rubriek van Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer