NAM+onderzoekt+reiniging+proceswater+Schoonebeek
Nieuws
© Joost de la Court

NAM onderzoekt reiniging proceswater Schoonebeek

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zoekt samenwerking met partijen die op de winningslocatie in Schoonebeek het proceswater willen zuiveren.

De NAM heeft verwerking van het water dat vrijkomt bij oliewinning ter plekke tot nu toe niet opgepakt vanwege de hoge kosten en milieubelasting. Zuivering van het met chemicaliën vervuilde boorwater kost veel energie. Daarom wordt het spoelwater nu nog via een pijpleiding naar Twente afgevoerd waar het in voormalige zoutkoepels wordt geïnjecteerd.

• Lees ook: NAM-water in Drentse bodem

Het vervoer naar elders en de injectie in de ondergrond stuitte enkele jaren geleden op veel protest van bewoners in het gebied en uit de landbouw. Toch was afvoeren en injecteren volgens de NAM op dat moment de enig mogelijke oplossing.

Lekkages

Het transport via een voormalige NATO-pijpleiding leidde al diverse keren tot lekkages en bodemvervuiling. Inmiddels is de pijpleiding vervangen door een kunststoffen exemplaar. CDA en GroenLinks in Overijssel trokken eind vorig jaar nog eens aan de bel bij minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Hij moet er bij de NAM op aandringen om onderzoek te doen naar zuivering op locatie.

Dat de NAM nu toch op zoek gaat naar zuivering ter plekke, heeft volgens woordvoerder Kirsten Smit van de NAM te maken met de ontwikkelingen in zuiveringstechniek. 'Als bovengronds zuiveren van het water milieuvriendelijker is geworden, dan willen we dat graag.' De NAM zoekt nu bedrijven die ervaring hebben met waterzuivering en de verwerking van het proceswater willen opzetten in Schoonebeek. De NAM stelt dan een locatie beschikbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer