Vijfde generatie neemt varkenshouderij Oirlo over

Familie Janssen was in 2003 een van de eerste bedrijven in Nederland die drachtige zeugen in een groepshuisvestingssysteem op stro hadden. De zonen, beiden universitair geschoolde economen, nemen op termijn het bedrijf over.

Vijfde+generatie+neemt+varkenshouderij+Oirlo+over
© Dick van Doorn

Willem (64) en José (59) Janssen zijn de vierde generatie die aan de Hoofdstraat in Oirlo boeren. 'Deze boerderij is in 1914 gebouwd door mijn overgrootvader', vertelt Willem Janssen. 'Mijn vader was de eerste generatie die begon met varkens. Al het melkvee deed hij in 1964 weg en bouwde een stal voor 300 vleesvarkens.'

In 1975, het jaar dat Janssen junior van school kwam, stopte zijn vader met vleesvarkens en begon hij met 180 zeugen. Toen hij van het Middelbaar Kader Pluimveehouderij/Varkens kwam, ging hij in de maatschap van zijn ouders. In september 1988 trouwde hij en nam hij het bedrijf over en stapte zijn vrouw José in de maatschap.

Mechanisch

'Ik breidde de zeugentak gelijk uit naar 300 dieren, meer was op deze locatie helaas niet mogelijk. Tevens gingen we van alles handmatig doen naar gedeeltelijk mechanisch, wat in die tijd al een vooruitgang was.'

Sinds 2015 doen we mee aan Beter Leven-keurmerk, 1 ster en dat merk je in de meerprijs

Willem Janssen, varkenshouder in Oirlo

In 2003 vroegen de ondernemers een vergunning aan voor een gesloten varkenshouderij. Pas in 2008 kregen ze deze vergunning. Op zo'n 500 meter van de thuislocatie bouwden ze een stal voor 2.956 vleesvarkens en 540 biggenplaatsen. 'Gelukkig zitten we hier in Oirlo in een landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Op termijn zijn er buiten het dorp mogelijkheden voor uitbreiding.'

In zee met KDV

In datzelfde jaar gingen de Limburgers in zee met Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en sindsdien leveren zij aan slachterij Westfort in IJsselstein (Utrecht). Ze hoefden maar weinig aan hun stal aan te passen om aan het varkensconcept 'Varken van Morgen' mee te kunnen doen.

Het ging om aanpassingen als afleidingsmateriaal en niet castreren. Dergelijke zaken waren voor hen makkelijk door te voeren in de bedrijfsvoering. 'De meerprijs was overigens niet schokkend veel meer', zegt de Limburgse varkenshouder.

Beter Leven-keurmerk

'Dat was wel het geval in 2015. Vanaf dat jaar doen we mee met het Beter Leven-keurmerk, 1 ster. Dat betekent 1 vierkante meter per varken en de zeugen op stro. Dat hebben we al sinds de start in 2003, maar de meerprijs is aardig.'

Als kruising gebruikt Janssen Topigs 20-zeugen x Talent-beer. Hij heeft dus niet voor de onder vermeerderaars populaire TN70-zeug gekozen. 'De reden is dat ik vind dat je bij de TN70 te veel op de conditie van de zeug moet letten en ervoor moet zorgen dat ze niet te veel afvalt.'

Groepshuisvesting op stro

De familie Janssen was in 2003 een van de eerste bedrijven in Nederland die zeugen in groepshuisvesting op stro had, maar ze kreeg er in die beginjaren geen meerprijs voor.

Computergestuurde Nedap-voerstations.
Computergestuurde Nedap-voerstations. © Dick van Doorn

In die tijd stapte de familie ook over naar een volledig computergestuurde bedrijfsvoering met voerstations van Nedap in de groepshuisvesting drachtige zeugen. Het stro in de groepshuisvesting komt gedeeltelijk van eigen land. De familie heeft naast de zeugen 48 hectare akkerbouw met als hoofdteelt suikerbieten. Verder teelt ze een paar hectare plantuien.

Gerst

'Voor de vruchtwisseling telen we gerst', vertelt Janssen. 'Gerst heeft een korter groeiseizoen dan tarwe en dus een lagere ziektedruk, vandaar de keuze voor gerst. Het overige stro dat ik aan moet kopen, ben ik kritisch op. Het moet perfect droog en schoon zijn.'

Droog en schoon stro van eigen gerst.
Droog en schoon stro van eigen gerst. © Dick van Doorn

De ondernemers kregen in de jaren 2000 jarenlang studenten van PTC+ uit Horst over de vloer, omdat ze leerbedrijf waren. Sinds de overname van PTC+ is dat niet meer het geval. Willem en José Jansen vinden dit jammer. José Janssen: 'Vorig jaar hebben we toch nog drie dierenartsstudenten over de vloer gehad van de Universiteit Utrecht in verband met hun afstudeerscriptie. Dat vonden we erg leuk.'

Bestuurlijk actief

Willem Janssen is bestuurlijk niet actief, zijn vrouw daarentegen des te meer. Ze zit onder meer al acht jaar in de ledenraad van Vitelia. 'Daarnaast ben ik voorzitter van de vrouwenbeweging in Oirlo. En ik zit ook nog in de kledingcommissie van de harmonie van Venray', zegt ze trots.

Omdat elektriciteit een van hun grootste kostenposten is, oriënteren de ondernemers zich op de aanschaf van zonnepanelen. Willem Janssen: 'Wellicht is het rendabel om een groot deel van alle daken vol te leggen. Dit soort beslissingen maken wij nog. Binnen enkele jaren mogen onze beide zoons deze keuzes maken. Daar laten we hen uiteraard vrij in.'

Beide zoons hebben nu een baan buitenshuis. Ze hebben allebei economie gestudeerd. Op termijn nemen ze het bedrijf over.

Even nadenken over bestuursfunctie
Mengvoerbedrijf Vitelia klopte in 2010 bij José Janssen aan met de vraag of ze een bestuursfunctie in de ledenraad wilde vervullen. 'Ik moest daar even over nadenken. Ik wist vrijwel niets van de mengvoersector af. Maar toen dacht ik: misschien is het juist goed dat ik niet veel van de voersector af weet. En ik wilde wat betekenen voor de leden.' Janssen besloot de bestuursfunctie één jaar aan te kijken, met name of ze voldoende voor de leden zou kunnen betekenen, en dan een definitief besluit te nemen. Dat bleek het geval. Inmiddels heeft de ledenraad al een aantal zaken weten te bereiken zoals de korting voor leden met bedrijven die een volle vrachtauto voer niet op één locatie kwijt kunnen. Ook zijn boeren geholpen met het digitaliseren van hun bedrijf waardoor kostenbesparing ontstaat en ze minder fouten maken. 'En in 2013 hebben we de ledencertificaten geïntroduceerd. Er is inmiddels al twee keer dividend uitgekeerd. Na vijf jaar zijn deze certificaten verhandelbaar onder alle Vitelia-leden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer