Brussel+belooft+Franse+gruttojacht+te+bestraffen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Brussel belooft Franse gruttojacht te bestraffen

Als de Franse overheid de jacht op grutto's openstelt, zal de Europese Commissie dit niet accepteren. Eurocommissaris Karmenu Vella (Natuur en milieu) heeft dat laten weten aan CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

In verschillende Franse regio's zouden de autoriteiten van plan zijn om de nu verboden jacht op grutto's toch weer open te stellen. Schreijer-Pierik verzet zich tegen het afschieten van de in Nederland broedende weidevogel die de afgelopen jaren flink in aantal is afgenomen.

Vella meldt nu dat Frankrijk bij heropening van de gruttojacht kan rekenen op een officiële inbreukprocedure. Daarmee kan de Franse overheid desnoods met boetes of dwangsommen worden gedwongen de Europese Vogelrichtlijn goed en volledig toe te passen.

De Europese Commissie heeft volgens Vella overigens nog geen officiële inkennisstelling ontvangen over een mogelijke heropening van de jacht, na het verstrijken van het huidige moratorium in juli 2019. Hij benadrukt dat de jacht op een vogelsoort niet mag worden hervat, indien de desbetreffende soort in aantal afneemt, zoals de grutto.

Nederlandse verantwoordelijkheid

Schreijer-Pierik wijst erop dat Nederland als belangrijkste broedgebied de grootste verantwoordelijkheid heeft voor het in stand houden van de gruttopopulatie. Het schieten van grutto's in Frankrijk zou volgens haar de inspanningen van Nederlandse boeren, wildbeheereenheden, agrarische natuurverenigingen, vogelbeschermers en overheden voor weidevogelherstel en predatorenbeheer teniet doen.

'Van heropening van de Franse gruttojacht mag ook na juli 2019 geen sprake zijn. Ik wil de komende jaren de Europese Commissie aan deze belofte tot ingrijpen bij eventuele heropening van de Franse gruttojacht houden', aldus de Europarlementariër.

• Lees ook: 30 procent minder boerenlandvogels

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer