Glasvezelcampagne van start in Flevoland

LTO Noord, Greenet en GlasDraad gaan met bewonersgroeperingen, provincie en gemeenten samenwerken om heel Flevoland van glasvezel te voorzien. De aftrap hiervan vond maandag plaats.

Glasvezelcampagne+van+start+in+Flevoland
© © STUDIO KASTERMANS

De partijen willen zo'n 1.760 adressen in het buitengebied van Zeewolde, Dronten, Almere en Lelystad van snel internet voorzien. Ongeveer 60 tot 70 procent hiervan betreft een agrarisch bedrijf, stelt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland. Hierbij geldt dat iedereen een kans moet krijgen, ook bedrijven die ver van de bebouwde kom liggen.

'Dat is een absolute voorwaarde. Wat je vaak ziet is dat er partijen opstaan die glasvezel willen aanleggen, maar alleen in gebieden die financieel aantrekkelijk zijn. Voor andere bedrijven, die verder van de dorpen liggen, wordt een abonnement dan onbetaalbaar.'

Eenmalige bijdrage

Om iedereen van glasvezel te kunnen voorzien, wordt van iedere klant een eenmalige bijdrage voor de aanleg gevraagd bovenop het abonnement. Het abonnement is volgens Michielsen 'vergelijkbaar is met abonnementen in stedelijke gebieden'. De voorzitter van LTO Noord Flevoland kan nog niet zeggen hoe hoog die eenmalige bijdrage wordt. 'We zijn nog aan het onderhandelen over mogelijke kleine tegemoetkomingen. We onderzoeken of dit juridisch mogelijk is.'

Een eerdere poging voor de aanleg van glasvezel strandde in oktober vorig jaar toen provincie Flevoland uit het project stapte, omdat het geen overheidssubsidie mocht geven. 'Dat project was niet realistisch vanwege wet- en regelgeving. Daar kon de provincie niets aan doen', geeft Michielsen aan.

Voorop

Half maart start de vraagbundeling. Minimaal 50 procent van de bewoners in het buitengebied moet hieraan mee doen, voordat met de aanleg wordt gestart. De behoefte is groot, merkt Michielsen. 'Dit is once in a lifetime. We kunnen heel Flevoland in een keer van glasvezel voorzien. Hierin lopen we als provincie voorop.'

Snel internet is volgens hem noodzakelijk, het dataverkeer verdubbelt bijna per jaar. 'Overheden vragen steeds meer. Wij moeten dat als ondernemingen kunnen leveren. De enige oplossing is dan glasvezel.' Eerder werd in de Noordoostpolder al glasvezel aangelegd. Wanneer er voldoende animo is, kan volgens Michielsen eind dit jaar de schop in de grond. 'We zijn dan de eerste provincie die volledig op het glasvezelnetwerk is aangesloten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer