Hendrix Genetics fokt leghen voor Afrika

Dierveredelingsbedrijf Hendrix Genetics probeert een leghen te fokken die geschikt is voor Afrikaanse landen onder de Sahel. Het bedrijf ontving daarvoor bijna 8 miljoen euro van de Bill & Melinda Gates Foundation op voorwaarde dat de fokkerijonderneming zelf eenzelfde bedrag investeert in het project.

Hendrix+Genetics+fokt+leghen+voor+Afrika
© Twan Wiermans

Een leghen in Afrika moet bestand zijn tegen extremere omstandigheden dan in Europa of Noord-Amerika. Pluimveehouders daar hebben vooral behoefte aan een robuuste kip, eerder dan aan de meest efficiënte kip, aldus Antoon van den Berg van Hendrix Genetics.

In de landen waar het project van Hendrix Genetics en de Bill & Melinda Gates Foundation zich op richt, wordt 90 procent van de legkippen gehouden door zeer kleinschalige werkende pluimveehouders. De hennen die ze gebruiken zijn weinig efficiënt. De productie is laag en de sterfte onder kippen is hoog. Pluimveehouders hebben nauwelijks toegang tot goed fokmateriaal.

Dubbel-doelkip

Hendrix Genetics gaat een dubbel-doelkip voor de Afrikaanse markt ontwikkelen die zowel waarde heeft in eiproductie als voor de productie van vlees. Het bedrijf heeft Naomi Duijvesteijn aangetrokken als projectmanager. Zij wordt verantwoordelijk voor het opzetten van het fokprogramma.

Duijvesteijn gaat werken vanuit Burkina Faso. Naast aandacht voor fokkerij wordt in het programma tevens aandacht geschonken aan het trainen van pluimveehouders op het gebied van huisvesting, voeding en bedrijfshygiëne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer