%27Werknemers+A%2EC%2E+Hartman+accepteren+%27fooi%27+niet%27
Nieuws
© Twan Wiermans

'Werknemers A.C. Hartman accepteren 'fooi' niet'

Werknemers van glastuinbedrijf Hartman in Sexbierum weigeren hun handtekening te zetten onder de vaststellingsovereenkomst die hun vorige week door de directie is voorgelegd. Dat meldt vakbond CNV Vakmensen.

Vlak voor Kerstmis maakte de directie van Hartman bekend dat voor 57 van de 110 werknemers geen toekomst meer is bij het bedrijf. Deze werknemers hebben een vaststellingsovereenkomst voorgelegd gekregen met de voorwaarden voor hun vertrek. CNV Vakmensen heeft deze mensen dringend geadviseerd om niet te tekenen. De vakbond stelt dat 'bijna iedereen' aan dit advies gehoor heeft gegeven.

• Lees ook: Ontslag dreigt voor helft personeel A.C. Hartman

Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen heeft geen goed woord over voor de manier waarop de directie te werk is gegaan en stelt dat mensen met een 'fooi' worden afgescheept. 'Werknemers die niet meer welkom zijn, kregen een mailtje met een uitnodiging voor een gesprek, in de laatste week van het jaar.'

Vaststellingsovereenkomst

Tijdens dat gesprek kregen de werknemers een vaststellingsovereenkomst voorgelegd, die ze uiterlijk gisteren moesten tekenen. De Bruine: 'Het bedrag dat ze dan meekrijgen, is slechts een derde van de wettelijke transitievergoeding. Ik vind dat schandalig.'

De Bruine vindt dat de directie mensen chanteert. 'Mensen voelen zich onder druk gezet: als ik niet teken, ben ik misschien straks medeschuldig aan een faillissement en staan mijn collega's ook op straat. Toch adviseren we de mensen het hoofd koel te houden en niet te tekenen. Degenen die wel hebben getekend, kunnen zich binnen veertien dagen nog bedenken.'

Fatsoenlijke regeling

CNV Vakmensen vindt dat het anders moet. 'We hopen dat de directie tot het inzicht komt dat ze dit verkeerd hebben aangepakt en dat het echt anders moet. Als er een reorganisatie nodig is, dan wel op een normale manier. Bij het moederbedrijf, The Fruit Farm Group, zit genoeg geld voor een fatsoenlijke regeling', aldus De Bruine.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer