'Snel aan de slag met geld voor veilig en gezond werk'

Werkgelegenheid (SZW) maakt 1 miljoen euro vrij voor het bevorderen van veilig en gezond werken in de agrarische sector. 'We gaan er snel mee aan het werk', zegt Wim van den Boomen, LTO-portefeuillehouder Goed werkgeverschap en werkgeversvoorzitter van Stigas.

%27Snel+aan+de+slag+met+geld+voor+veilig+en+gezond+werk%27
© John Claessens

Is de situatie zo alarmerend dat extra geld nodig is om een te hoog aantal bedrijfsongevallen terug te dringen?

'Nee, dat is niet het geval. Als agrarische sector hebben we veilig en gezond werken altijd al hoog in het vaandel staan. Maar het kan natuurlijk altijd beter. De mensen weten in principe wel waar de gevaren zitten, maar men is zich daar in de werksituatie niet altijd voldoende van bewust. In het ongevallencijfer en in de uitval wegens arbeidsongeschiktheid is nog wel winst te halen. En we willen ervoor zorgen dat de mensen het ook volhouden tot ze 67 jaar zijn.

'Het is heel mooi dat dit extra geld er is. Als we de duurzame inzetbaarheid verder verbeteren, is dat goed voor de mensen die in de sector werken, voor onze positie op de arbeidsmarkt en voor ons imago.'

Komt dit als een verrassing?

'De mogelijkheid van extra inzet op veilig en gezond werken stond bij gesprekken met politiek Den Haag vaak op de agenda. Dat heeft nu met het indienen en aannemen van een amendement van Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie tot concreet resultaat geleid.'

Wat gaat er gebeuren met de 1 miljoen euro van het ministerie van SZW?

'We kunnen hiermee onze langetermijnambities naar voren halen. De speerpunten en de precieze plannen gaan we nu met alle partijen binnen Stigas uitwerken en vaststellen.'

Betekent dit dat het nog een hele tijd gaat duren voordat het geld kan worden besteed?

'Nee. Morgen lukt niet meer, maar we willen hier wel daadkracht laten zien. Dat gaat niet heel lang duren.'

Op wie gaan de extra activiteiten zich richten?

'Op alle sectoren binnen de land- en tuinbouw, zowel dierlijke als plantaardig. Elke sector heeft z'n eigen specifieke probleempjes. Ons kennisinstituut Stigas heeft daar een uitstekend beeld van. Ook zal het gericht zijn op zelfstandige ondernemers, de meewerkende gezinsleden en werknemers. Ik verwacht dat met name zzp'ers in beeld zullen komen. In de land- en tuinbouw zijn veel eenmansbedrijven.

Veel zelfstandige ondernemers en meewerkende gezinsleden staan onder grote druk door alle ontwikkelingen om hen heen, waardoor hun veiligheid en gezondheid vaak het kind van de rekening worden. We moeten hier onze verantwoordelijkheid nemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer