Martin+Schmid+hakselt+mais+voor+twaalf+vergisters
Interview
© Nieuwe Oogst

Martin Schmid hakselt mais voor twaalf vergisters

Het loonbedrijf van Martin Schmid in het Zuid-Duitse Sachsenheim hakselt elk jaar 3.300 hectare mais voor twaalf vergistingsinstallaties. Zelf heeft hij twee vergisters.

Hoeveel mais hebt u zelf nodig?

'Voor de vergistingsinstallatie op het erf van het loonbedrijf is 300 hectare mais nodig. De tweede installatie vraagt 250 hectare mais. De vergisters draaien voor twee derde op mais en een derde op mest. De installatie bij het loonbedrijf levert 600 kilowatt stroom en verwarmt tweehonderd woningen. De stroom levert 18 cent per kilowattuur op.'

Voor de in totaal 3.300 hectare mais hebben we zes John Deere-hakselaars, die zijn voorzien van gps en opbrengstmeting

Martin Schmid, loonwerker in Sachsenheim

Hoeveel maishakselaars heeft het loonbedrijf?

'Voor de in totaal 3.300 hectare mais hebben we zes John Deere-hakselaars, die zijn voorzien van gps en opbrengstmeting. Tijdens de oogst kalibreren we elke twee uur de opbrengstmeting. De boeren hebben er vertrouwen in. Wegen van elke wagen is niet nodig en dat scheelt veel transportkosten. De mais groeit tot ruim 100 kilometer van het loonbedrijf.'

Er wordt gewerkt met een vaste prijs voor de mais?

'Ja. De prijs van de mais is voor elke vergister gelijk. Door de opbrengstmeting, droge stof en zetmeel, maakt het niet uit van welk perceel de mais komt. Wij waren er vroeg bij met deze vorm van opbrengstmeting. John Deere is negen jaar geleden vanuit Amerika naar Zuid-Duitsland gekomen om te zien hoe het systeem bij ons werkte.'

Waarom staan de hakselaars niet schoon in de schuur?

'Het loonbedrijf houdt zich ook bezig met dienstverlening in de bosbouw. Dat begint gelijk na de maisoogst en daarom staan de hakselaars nog ongepoetst in de loods. We produceren onder andere houtsnippers voor spaanplaat en verwarming.'

U zaait alle mais zelf?

'Nee, ik zaai alleen de mais voor de eigen vergisters. We hebben in totaal zo'n 22 hectare aardbeien en asperges en dat is niet te combineren met veel mais zaaien. 37 vrouwen verzorgen in wisseldienst het werk voor de aardbeien en asperges.'

Wat zijn voor het loonbedrijf andere belangrijke gewassen?

'Voor de oogst van graan hebben we vier maaidorsers: drie van het merk Deutz-Fahr en één van Claas. Voor de 1.700 hectare suikerbieten hebben we twee bietenrooiers van Holmer. Afgelopen jaar heb ik zelf met een van die machines 900 hectare gerooid. In het hoogseizoen begon ik 's morgens om 6 uur en ging ik door tot 22.30 uur. De capaciteit ligt per rooier op 16 tot 20 hectare per dag.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer