CCM heeft dit jaar hoog drogestofpercentage

Het in te kuilen maisproduct Corn Cob Mix (CCM) heeft dit jaar een hoog gemiddeld drogestofpercentage. Percentages van 70 procent en meer komen veel voor, vertelt varkensspecialist Erik Salemink van veevoerfabrikant ForFarmers.

CCM+heeft+dit+jaar+hoog+drogestofpercentage
© Koos van der Spek

Veevoerfabrikant De Heus zette de gemiddelde drogestofpercentages van CCM van de laatste jaren op een rij. Daaruit blijkt dat de trend al jaren stijgend is, soms het gevolg van verrassend droge en zonnige omstandigheden tijdens de oogst. Maar dit jaar hadden telers, loonbedrijven en varkenshouders door het oogsttijdstip nauwelijks invloed op het drogestofpercentage.

Noodrijpe mais zonder kolf, oorspronkelijk bedoeld als CCM, is in augustus voortijdig als snijmais geoogst. De mais die dit jaar toch voor varkensvoeding is bestemd, is door de extreme zomer op het veld al zo ver ingedroogd dat het gemiddelde drogestofpercentage het optimum van 65 procent passeert.

Minder melkzuur

CCM met een hoger drogestofpercentage dan 65 procent laat zich moeilijker vastrijden en conserveert moeilijker, omdat de pH minder snel daalt. Er vormt zich minder melkzuur dan normaal in te droge ingekuilde mais.

Salemink raadt gebruikers van CCM die een product met 70 procent droge stof inkuilen, aan ten minste 3 liter zuur per ton product toe te voegen. De Heus schetst de mogelijkheid om water bij te voegen tijdens het inkuilen. Om het drogestofpercentage met 1 procent te laten dalen, is ongeveer 15 liter water per ton nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer