Blijf ons alstublieft bellen, ook in 2019

Op 15 oktober zat ik in een burgerdialoog die in opdracht van de Europese Commissie was georganiseerd. Het idee is dat de burger aan EU-politici vragen mag stellen en opmerkingen kan maken. Er zijn in Nederland vijf bijeenkomsten gehouden met in totaal negentig deelnemers. De gele hesjes brengen gemiddeld meer mensen op de been.

Blijf+ons+alstublieft+bellen%2C+ook+in+2019
© Nieuwe Oogst

De commissie-Remkes schreef er een rapport over van 384 pagina's: er zijn verscherpte tegenstellingen in onze maatschappij. Het inhuren van een bureau en rondsturen van een uitnodiging door Brussel lost dat niet op.

We worstelen er ook binnen LTO mee, hoewel we tot op dorpsniveau en via zeventien sectoren zijn georganiseerd. Komen signalen tijdig door? Andersom: vertalen we ingewikkelde langetermijnprocessen in Brussel tijdig terug naar het erf van boeren en tuinders? Kortom: doen we wel de juiste dingen? Ik krijg signalen en vragen van leden via onze informatiecentra en adviseurs. Daar ben ik dankbaar voor. Maar zijn onze lijnen kort genoeg?

Rond oud en nieuw viel het me op in gesprekken met vrienden en familie: ontevredenheid over hoe het gaat. Ook in sectoren als de zorg, het onderwijs of de rechtspraak is er afstand tussen top en werkvloer. Dat speelt breed in onze samenleving. Velen haken daardoor af en worden voor populisten een dankbare bron van maatschappelijke onvrede. Zeker nu er weer barstjes komen in het economisch vertrouwen.

Rond oud en nieuw viel het me op in gesprekken met vrienden en familie: ontevredenheid over hoe het gaat

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist LTO team Internationaal

De grimmige kloof tussen representatieve democratie en politieke desinteresse wordt dit voorjaar nog urgenter: verkiezingen op 20 maart voor provincie- en waterschapsbesturen en op 23 mei voor Europa. De uitdaging, ook voor ons als LTO, is om hen die zich nu in de steek gelaten voelen, toch goed geïnformeerd naar de stembussen te krijgen.

De 'krant van wakker Nederland', de Telegraaf, heeft haar keuze kennelijk al gemaakt door het klimaatbeleid en een halve eeuw wetenschappelijk onderzoek ter discussie te stellen en zo zich met bepaalde politici te verbinden.

Dat is een fraai vooruitzicht. We zien nu in het Verenigd Koninkrijk waartoe jarenlange goedkope retoriek door tabloids leidt. De brexit werd toen een uiting van protest door de gewone burger. De Amerikaanse president Donald Trump zegt niet voor niets: 'My gut tells me more than anyone's brain.'

Het wordt weer een spannend jaar dus. De land- en tuinbouw kan een belangrijke rol spelen. Waar kiezen wij voor? Mijn oproep: haak niet af. Houd de lijnen kort en als er wat is: blijf ons bellen, ook in 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer