Handelsoorlog+kent+alleen+verliezers
Column
© Nieuwe Oogst

Handelsoorlog kent alleen verliezers

'Handelsoorlogen zijn goed en je wint ze makkelijk.' Een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump van maart. Hij voegt de komende dagen mogelijk de daad bij het woord: 25 procent heffing op 200 miljard dollar aan Chinese importgoederen. Dat komt na eerdere Amerikaanse importtarieven op 50 miljard dollar aan Chinese import.

De Chinezen reageerden hierop door importorders voor soja te schrappen. De sojaprijs daalde naar het laagste niveau in tien jaar. Amerikaanse boeren zijn niet blij, ondanks een overheidscompensatie van 12 miljard dollar.

Er zijn verkiezingen voor het Amerikaanse Congres en de Amerikaanse Senaat op 6 november, dus de kans dat er nu met China wordt gepraat, is klein. Wereldhandelsorganisatie WTO, fundament onder een 'rules-based' handelssysteem, staat machteloos. China, dat de mondiale leidersrol van de VS wil overnemen, zal niet buigen. De Chinezen weten dat de Amerikaanse consument gevoelig is voor prijsstijgingen die het gevolg kunnen zijn van een handelsoorlog met China. Kortom: het spel wordt gespeeld.

De landbouw blijft in deze strijd niet buiten schot. Vooralsnog kunnen we nog schuilen achter de brede rug van Europa, het grootste handelsblok ter wereld. In Brussel is er een belangenstrijd tussen auto's (Duitsland) versus boeren (Frankrijk), maar tot nu toe komt de landbouw daar nog goed uit. Trump heeft na een bezoek van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie geen bedreigingen meer geuit richting Europa.

China, dat de mondiale leidersrol van de VS wil overnemen, zal niet buigen

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij LTO-team Internationaal

De EU heeft beloofd meer Amerikaanse sojabonen en lpg te kopen. Er komen zelfs handelsbesprekingen. Officieel maakt landbouw er geen deel van uit, maar de Europese Commissie wil binnen een bestaand volume van 45.000 ton 'hormoonvrij' rundvlees Amerikaanse rundveehouders meer ruimte bieden. Dat betekent dat Australië, Uruguay en Argentinië moeten inschikken. Alles om Trump een beetje rustig te houden, want dit kan hij aan zijn achterban als overwinning verkopen. Handig met verkiezingen in aantocht.

Ondertussen lag volgens de World Trade Monitor van het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB) de waarde van de wereldhandel in april/mei 0,5 procent lager dan drie maanden eerder. Wereldwijd werd afgelopen week gewaarschuwd dat de handelsoorlog opkomende economieën hard gaat raken. Dat zien we al in Turkije en Argentinië. Indirect wordt onze export, en dus onze land- en tuinbouw, dan ook geraakt. Een handelsoorlog kent uiteindelijk alleen maar verliezers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer