Solidariteit+of+gelijk+speelveld
Column
© Twan Wiermans

Solidariteit of gelijk speelveld

Enkele lidstaten van de Europese Unie, waaronder Duitsland en België, besloten afgelopen zomer hun agrarische sector financieel te ondersteunen als compensatie voor de door de droogte ontstane schade.

Je kunt je daarbij afvragen of dit wel zo eerlijk is. Ondermijnt deze hulp in individuele lidstaten niet het gelijke Europese speelveld dat wordt nagestreefd? Vaak wordt de eerste vraag met 'nee' en de tweede vraag met 'ja' beantwoord.

Een logische en begrijpbare reactie vanuit de landen waar de regering de beurs niet trekt om boeren en tuinders te compenseren. Ook al kun je je afvragen of de toegekende steun echt het gewenste effect heeft en op het boerenerf terechtkomt.

Naast financiële kwesties zijn de toepassing en invulling van wet- en regelgeving regelmatig onderhevig aan de vraag of daarmee het gelijke speelveld voldoende wordt gewaarborgd. Is de manier waarop lidstaat X de regels toepast wel eerlijk met betrekking tot de concurrentiepositie van lidstaat Y?

Naast financiële kwesties zijn de toepassing en invulling van wet- en regelgeving regelmatig onderhevig aan de vraag of daarmee het gelijke speelveld voldoende wordt gewaarborgd

Tsjerk Terpstra, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Een terechte discussie. Maar draven we hier soms niet wat te ver in door? Er is geen twijfel over mogelijk dat de afspraken die we met elkaar maken, nagekomen worden nagekomen. Wet- en regelgeving zijn hierbij onmisbare tools.

Maar moeten we elkaar altijd meteen aanvallen en soms zelfs moedwillig een hak zetten, wanneer we waarnemen dat lidstaat A succesvoller is ten opzichte van lidstaat B?

Men streeft zoveel mogelijk naar een gemeenschappelijk EU-raamwerk om het gelijke speelveld te garanderen. Vanzelfsprekend. Maar tegelijkertijd vragen we ook vaak om flexibiliteit binnen dat raamwerk. Dit kan vervolgens leiden tot ongenoegen tussen lidstaten, want flexibiliteit leidt tot een verschil in uitvoering.

Natuurlijk is het begrijpelijk om het nationale belang zoveel mogelijk te verdedigen. Het gelijke speelveld wordt in het politieke debat dan vaak gebruikt als argumentatie. De ene keer is dit terecht, maar ik vraag me af of het in de praktijk daadwerkelijk altijd leidt tot de nadelige effecten voor het gelijke speelveld waar in het debat dan over wordt gesproken.

De Europese Unie heeft als motto 'United in diversity' – In verscheidenheid verenigd. Binnen de kaders van de wetgeving en binnen de afspraken die we met elkaar maken, is een beetje meer solidariteit af en toe wel eens wenselijk om de diversiteit binnen de EU te erkennen en elkaar wat meer te gunnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  24° / 15°
  70 %
Meer weer