Mesttechniek+van+Kumm+onbekend+in+Nederland
Achtergrond
© Han Reindsen

Mesttechniek van Kumm onbekend in Nederland

In Nederland kent bijna niemand het Duitse bedrijf Kumm Technik. Dat komt omdat 90 procent van de machines voor transport en aanwending van drijfmest in het thuisland blijft.

Kumm Technik in Krunkel bestaat nog maar zeven jaar. Tot die tijd was het een loonbedrijf met vooral aandacht voor drijfmest. Bij gebrek aan een goede kwaliteit drijfmesttanks en lange levertijden van opleggers zijn ze de machines voor transport en aanwenden van drijfmest zelf gaan maken.

Met zo'n 280 machines per jaar zijn ze in hun soort marktleider in Duitsland. Negen van de tien machines zijn bestemd voor de thuismarkt. De overige 10 procent gaat naar vooral Oostenrijk en Zwitserland. Nederland is geen markt voor machines van Kumm Technik.

Eenvoud

De onderneming besteedt veel aandacht aan eenvoud, bedrijfszekerheid, efficiëntie en kwaliteit. Ze richten zich alleen op voertuigen voor drijfmest en de meeste machineonderdelen maken ze zelf.

Pompen kopen ze in bij Vogelsang en bemesters bij Bomech, beide Nederlandse bedrijven. 'Als het om mesttechniek gaat, loopt Nederland voor op Duitsland. Injecteren van drijfmest op bouwland is in Duitsland vanaf 2020 verplicht en op grasland vanaf 2025', zegt Christoph Eichner van Kumm Technik.

Als het om mesttechniek gaat, loopt Nederland voor op Duitsland

Christoph Eichner, Kumm Technik

Hetzelfde principe

Alle tanken bouwt het bedrijf met veertig medewerkers volgens hetzelfde principe. In eerste instantie een dichte voor- en achterkant en daartussen cilinders met een lengte van zo'n 2 meter. De medewerkers bouwen alle machines op basis van de wensen van de klant. De huiskleur van het bedrijf is zilver, maar een andere kleur is mogelijk.

Kumm Technik levert machines voor de bovenkant van de markt. Bijvoorbeeld een tankwagen waar een bemester met een gewicht van 9 ton achter kan. Of een pomp met een capaciteit van 16.000 liter per minuut. Een zware 21 kuubs mesttank met twee assen vraagt een trekker van zo'n 500 pk.

Trekkerrijbewijs

Bijzonder is dat Kumm Technik tankwagens ombouwt tot voertuigen die zijn te besturen met een trekkerrijbewijs. Qua brandstof en banden zijn die tankwagens goedkoper.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer