Markt+voor+graslandmachines+in+balans
Nieuws
© Fella

Markt voor graslandmachines in balans

Fabrikanten van graslandmachines kijken terug op een positieve markt in het jaar 2017/2018. Vanwege de gunstige ontwikkelingen in de prijzen voor zuivelproducten investeerden boeren en loonwerkers in machines.

De toename was met circa 12 procent onverwacht en een uitdaging voor de machinefabrikanten. Voor het seizoen 2018/2019 verwachten ze dat de markt een evenwicht vindt met een kleine daling van 4 procent, veroorzaakt door de gevolgen van de droogte dit jaar in meerdere Europese regio's.

Een grote vraag is wat de brexit voor effecten zal hebben voor het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Voor graslandapparatuur is het Verenigd Koninkrijk namelijk de op twee na grootste markt in Europa.

Lange termijn

Voor de lange termijn zullen de markten vrij onvoorspelbaar blijven, aldus de CEMA, de Europese vereniging van landbouwmachinefabrikanten. Dit vanwege de huidige instabiliteit op de wereldmarkt en in handelsovereenkomsten. Een ander probleem is de onzekerheid van de impact van het landbouwbeleid na 2020.

Naar verwachting zal de vraag naar zuivelproducten op wereldschaal groeien door een toenemende vraag buiten Europa. Fabrikanten bereiden zich voor op exportmogelijkheden, maar ook op wendbaarheid in hun organisatie om te anticiperen op de volatiliteit in specifieke markten.

Vergadering

Dit waren de belangrijkste conclusies van de onlangs gehouden vergadering van de CEMA-productgroep Graslandapparatuur bij Pöttinger in Grieskirchen in Oostenrijk. Deze productgroep brengt de fabrikanten van maaiers, schudders en harken bij elkaar.

Tijdens de vergadering hebben de fabrikanten van zelfladende wagens besloten deel te nemen aan de productgroep Graslandapparatuur.

Beoordeling markt

De CEMA-productgroep legt de nadruk op de gezamenlijke beoordeling van de markt. Op dit moment zijn elf bedrijven uit vijf Europese landen lid van de CEMA-productgroep Graslandapparatuur.

De CEMA omvat circa 4.500 producenten van landbouwmachines die zo'n 450 verschillende soorten machines maken. Samen zijn ze goed voor een jaaromzet van ruim 26 miljard euro. In de sector zijn direct 135.000 mensen werkzaam en indirect nog eens 125.000 mensen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 2°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
Meer weer