Bobcat+sterker+in+landbouw+met+verreiker
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Bobcat sterker in landbouw met verreiker

Bobcat staat synoniem voor vierwielige schrankladers. In die markt neemt het merk een sterke positie in en het assortiment machines is breed. De nieuwe Bobcat-verreiker is vooral ook voor de landbouw ontwikkeld.

De geschiedenis van Bobcat gaat terug naar 1956, bleek vorige week tijdens een presentatie in Tsjechië. Kalkoenenhouder Eddie Velo uit het Amerikaanse Minnesota vroeg de plaatselijke smid of die een handzame lader kon maken om mest uit de stal te halen. De smid maakte een compacte driewielige lader met achter een zwenkwiel waardoor hij kort om zijn as kon draaien.

Zijn oom, een dealer van Melroe met onder meer pick-ups voor combines, stelde voor om de lader op de jaarlijkse Minnesota State Fair te presenteren. Hier stond ook Melroe. Het gevolg was dat ze de productie van de laders in 1958 verkochten aan de gebroeders Bickett en Sylvan Melroe in Noord-Dakota.

Naam

Deze pasten de lader aan en gaven het typenummer M200, al snel gevolgd door een vierwielige versie (M400). Melroe bouwde hier vierhonderd stuks van en gaf ze de naam Bobcat, genoemd naar het snelle roofdier dat snel van richting kan veranderen.

De bezoekers hadden de bediening vrij snel in de vingers

In 1969 werd Melroe overgenomen door Clark, een fabrikant van vorkheftrucks. Vervolgens is Bobcat in 1991 overgenomen door Ingersoll Rand, waar het merk tot 2007 bleef. Sinds 2007 is Bobcat een onderdeel van het Koreaanse Doosan, onder meer fabrikant van wegenbouwmachines, met een omzet van 20 miljard dollar.

Marktaandeel

In 2014 verliet de miljoenste Bobcat-schranklader de fabriek en heeft het merk wereldwijd een marktaandeel van 36 procent en in Europa 46 procent.

De schranklader is compact en wendbaar en daarom geschikt voor stallen.
De schranklader is compact en wendbaar en daarom geschikt voor stallen. © Hendrik Begeman

De kleinste modellen zijn uitgerust met Kubota-motoren, de grotere modellen hebben motoren van moederbedrijf Doosan. Vanaf 1999 zijn de schrankladers ook leverbaar in rupsuitvoering en even eerder kwamen minigraafmachines in het programma.

Frankrijk

De herkomst van de verreiker heeft een andere historie. Deze wijst in de richting van het Franse Pontchâteau, waar José Sambron in het begin van de vorige eeuw een machinefabriek oprichtte voor landbouwmachines.

Na de overname door zijn zoon Maurice bouwde Sambron een soort hefmast met zestien hydraulische cilinders om bouwmateriaal op grotere hoogte naar bouwstellingen te plaatsen. Hieruit is uiteindelijk een verreiker voortgekomen.

Overname

In het streven naar meer fulllinerschap heeft Bobcat in 2000 het merk Sambron overgenomen en daarmee kreeg het merk verreikers in het programma. Sambron geldt als een van de pioniers op het gebied van verreikers. De Bobcat-verreikers of -telescoopladers worden nog steeds voor de wereldmarkt in Pontchâteau gebouwd.

Nieuw is de Bobcat TL43.80HF, als aanvulling op de uit vijftien machines bestaande serie. Dit is een verreiker die meer voor de landbouw is gebouwd, met meer vermogen en grotere wielen. De capaciteiten zijn uit het typenummer te herleiden: een hefvermogen van 4,3 ton en een hefhoogte van 8 meter.

Voor meer stabiliteit hebben de laders een langere wielbasis en met vier bestuurbare wielen hebben ze een draaicirkel van 3,71 meter. Voor trekwerk zijn ze uitgerust met een differentieelslot. Ze hebben een gelast frame met een laag zwaartepunt. De onderkant van de machines is glad, zodat niets blijft haken.

Stoeien

Bij een boerderij in de buurt was er gelegenheid voor bezoekers van de presentatie om wat met de machines te stoeien. Zij hadden de bediening van beide machines vrij snel in de vingers. Vooral het om de as draaien van de schranklader maakt de machine wendbaar. Deze heeft geen stuur, maar wordt gestuurd met twee hendels.

De verreiker heeft in vergelijking met de schranklader meer body. Hij is te bedienen op de joystick aan de rechterzijde van de bestuurder.

De bediening van de verreiker bevindt zich op de rechterhendel. Met de oranje knop zijn de rijrichting en snelheid te regelen.
De bediening van de verreiker bevindt zich op de rechterhendel. Met de oranje knop zijn de rijrichting en snelheid te regelen. © Hendrik Begeman

Tsjechië

De Bobcat-machines, uitgezonderd de verreikers, worden sinds 2007 gebouwd in het Tsjechische Dobris, een half uur ten zuidwesten van Praag. Dit is een van de drie locaties waar de schrankladers wereldwijd worden gebouwd.

In het Tjechische Dobris lopen de schrankladers van Bobcat van de band.
In het Tjechische Dobris lopen de schrankladers van Bobcat van de band. © Hendrik Begeman

De fabriek produceert jaarlijks zo'n 17.000 machines, waarvan 80 procent is bestemd voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De productie bestaat uit 7.500 tot 8.000 schrankladers, circa evenveel verreikers en 1.000 microkraantjes.

Inter-Techno wil dealernetwerk uitbreiden
Inter-Techno bestaat sinds 1979 en is bijna veertig jaar Bobcat-dealer/importeur voor het gebied boven de rivieren, sinds 1997 ook met een vertegenwoordiging van Atlas Weycor-wielladers/shovels. Na de overname in 2017 van Bobcat Zuid-Nederland is Inter-Techno nu landelijk importeur voor alle machines uit de Bobcat-range. Inter-Techno heeft vestigingen in Apeldoorn, Breda, Dronten en Zevenhuizen. Het bedrijf doet rechtstreeks zaken met eindgebruikers. Eigenaar Bertus Boer wil het dealernetwerk uitbreiden tot tien à vijftien dealers. 'In tegenstelling tot industriële en bouwgerelateerde gebruikers is de landbouw meer aangewezen op lokale dealers. Daarom is onze strategie om machines te verkopen in samenwerking met onafhankelijke dealers en hier als partners samen te werken door onder andere de inruil te vermarkten. De inruilmachines gaan daardoor vlotter van de hand en het ontlast de dealer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 2°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
Meer weer