Beregenen+voorkomt+puntbreuk+bij+rooien+cichorei
Nieuws
© Johan Wissink

Beregenen voorkomt puntbreuk bij rooien cichorei

De kans op puntbreuk bij de oogst van cichorei neemt toe als gevolg van de droogte. De agrarische dienst van verwerker Sensus adviseert om voor het rooien eerst te beregenen.

In toenemende mate belemmert de extreme droogte het rooien van cichorei. Volgens de weersverwachting valt er tot het einde van oktober geen regen van betekenis.

De grond wordt steeds harder, waardoor de rooi-elementen moeite hebben om in de grond te dringen. Bovendien gaan op de zand- en dalgronden de rooimachines schuil achter enorme stofwolken.

Harde grond

Cichorei is van nature gevoelig voor puntbreuk, wat door de harde grond wordt verergerd. Het gevolg is dat de oogstverliezen toenemen. Hoe groter de diameter van het breukvlak hoe groter de oogstverliezen. De diameter van het breukvlak mag niet groter zijn dan een duimbreedte (maximaal 2,5 tot 3 centimeter). Bij een diameter van 4 entimeter zijn de verliezen al circa 20 procent.

Bij aanhoudende droogte kan er niet meer op een acceptabele wijze worden gerooid, stelt Sensus. 'Stagnatie van het rooien is te voorkomen door te beregenen op percelen waar water beschikbaar is. Beregen minimaal 20 millimeter, laat het water één tot twee dagen doorzakken en ga vervolgens in de vochtige grond rooien', luidt het advies.

In één werkgang

Als alternatief voor beregening is er op zand- en dalgronden de mogelijkheid om voor het rooien in één werkgang het loof te klappen en tussen de rijen te woelen. Zorg er voor dat de grond niet te veel opbreekt door geen (grote) beitels aan de woelpoten te monteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer