Nieuwe+cijfers+vroegheid+en+schieterresistentie+cichorei
Nieuws
© DIRK HOL

Nieuwe cijfers vroegheid en schieterresistentie cichorei

Door de extreme weersomstandigheden in 2018 zijn er voor cichorei geen nieuwe opbrengstcijfers beschikbaar gekomen. Wel zijn die er voor schieterresistentie en vroegheid grondbedekking.

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de rassen Maestoso en Larigot bij schietresistentie het beste scoren met een cijfer 8,5. Beide rassen zitten bovengemiddeld qua financiële opbrengst. Het advies is om rassen met een cijfer 5,5 of lager voor schietresistentie niet te vroeg te zaaien.

Bij de eigenschap vroegheid grondbedekking scoren de rassen Benulite en Barite het beste. Ze hebben hiervoor beide een 7,5. Benulite en Barite zijn rassen met een specifieke tolerantie tegen sulfonyl-urea herbiciden die in cichorei zijn toegelaten.

Geen nieuwe rassen

Vanwege het ontbreken van nieuwe opbrengstcijfers konden er geen nieuwe rassen worden opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2019. De Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst Landbouwgewassen (CSAR) beslist over de samenstelling van de Aanbevelende Rassenlijst.

Deskundigen van het bedrijfsleven bereiden de beslissingen inhoudelijk voor. Dat gebeurt in Werkgroep Rassenonderzoek Cichorei die onderdeel uitmaakt van Stichting Bevordering Cichoreiteelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer