Teler cichorei verdient twee extra's

De cichorei komt bij Sensus binnen met een gemiddeld inulinegehalte van 17,5 procent en 8 procent tarra. 'Met meer inuline en minder tarra komt de extra uitbetaling van twee kanten naar de teler toe', zegt manager agro René Schunselaar.

Teler+cichorei+verdient+twee+extra%27s
© Johan Wissink

Wat Schunselaar dit jaar opvalt, is de grote variatie in opbrengsten tussen telers. 'Sensus streeft naar een gemiddelde opbrengst van 10 ton inuline per hectare. Er zijn dit jaar telers met 11 à 12 ton inuline, maar ze zijn er ook die blijven hangen op 5 ton inuline per hectare.'

De extreme weersomstandigheden van dit jaar zijn de belangrijkste oorzaak. Schunselaar: 'Het extreme weer heeft de variaties uitvergroot. Het lijkt alsof er dit jaar een vergrootglas op de opbrengsten ligt. De verschillen zijn niet te relateren aan de grondsoort. Goede en slechte opbrengsten komen in alle regio's voor.'

Inhaalrace

Door de droogte leek het er op een gegeven moment op dat de wortelopbrengsten van cichorei een kwart zouden achterblijven bij normaal. Later werd duidelijk dat de cichorei bezig was met een inhaalrace. 'Gemiddeld genomen zijn de opbrengsten maar enkele procenten minder dan andere jaren en dat is van heel andere orde dan bijvoorbeeld bij aardappelen en bieten', zegt de manager agro.

De afrekening door Sensus is gebaseerd op een inulinegehalte van 17 procent. 'Deze campagne ligt het inulinegehalte alle weken boven de 17 procent. Vorig jaar ging het in de campagne om gemiddeld 16,4 procent. Nu zitten we op gemiddeld 17,5 procent en dat betekent een toeslag op de uitbetaling', zegt Schunselaar.

Minder aftrek tarra

Door de veelal droge oogstomstandigheden blijft het tarrapercentage laag. Ook de 100 procent reiniging bij de verlading helpt om de tarra laag te houden. Het reinigen van cichorei tijdens het laden kan de hoeveelheid tarra met 40 tot 60 procent verminderen, zo blijkt uit onderzoek. Dat betekent bij de afrekening minder aftrek voor tarra.

De verwerking van de cichorei bij Sensus loopt perfect, geeft Schunselaar aan. 'We lopen op schema en misschien wel iets voor. Het einde van de campagne verwachten we rond de jaarwisseling. Dat is redelijk vlot. Het plan was het einde van de eerste week van januari en daar blijven we ruim binnen.'

Driekwart geleverd

Midden deze week hadden de telers ongeveer driekwart van de cichoreiwortels aan Sensus geleverd. 'Een kwart moeten ze nog leveren en een deel daarvan is al gerooid. Naar schatting zit nog 10 tot 20 procent van het areaal cichorei in de grond', zegt Schunselaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer