Steeds+meer+schieters+in+cichorei
Nieuws
© Janet Beekman

Steeds meer schieters in cichorei

Cichoreiverwerker Sensus ziet de laatste weken steeds meer schieters in cichoreipercelen. Dat is relatief laat en mogelijk te wijten aan stress als gevolg van droogte en hoge temperaturen.

Schieters zijn nadelig omdat er 'wild' cichoreizaad kan worden geproduceerd. Na de bloei kan het zaad onder gunstige weersomstandigheden al na twintig dagen rijp zijn, waarschuwt Sensus. Eén schieter bevat vele duizenden zaden, die in volgteelten op kunnen komen.

Ontbladering

Schieters geven ook problemen bij het rooien. De ontbladering zal volgens de verwerker moeilijker gaan. Volgens Sensus moet worden voorkomen dat er wortels met te veel blad- en stengelresten worden geleverd. Schieters kunnen bovendien problemen geven bij het versnijden van wortels in de fabriek en de verwerkingskwaliteit is minder goed.

Sensus geeft ook tips hoe schieters zijn te voorkomen. Als er niet veel staan, kunnen schieters handmatig worden verwijderd. 'Trek ze uit de grond en knak de bloeistengel. Zorg ervoor dat de uitgetrokken cichoreiwortels niet opnieuw kunnen wortelen. Een alternatief is om de schieters met een mes af te kappen. Als de schieter rijp zaad bevat, doe de schieter in een zak en draag ze dan uit het perceel.'

Afmaaien

Als er veel schieters staan, is afmaaien volgens Sensus een optie. Daarmee wordt de afrijping van het zaad voorkomen. De problemen bij het rooien en de verwerking zijn daarmee niet opgelost.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer