Schouten wil geen ruimte in verbod op neonicotinoïden

LNV-minister Carola Schouten voelt er helemaal niets voor om in Nederland vrijstellingen te geven van het Europese verbod op het gebruik van neonicotinoïden. 'Dat ligt niet in de lijn der verwachting', reageert ze op een pleidooi van de VVD.

Schouten+wil+geen+ruimte+in+verbod+op++neonicotino%C3%AFden
© Dirk Hol

De Kamerfractie had, in aanloop naar de EU Landbouwraad op 16 juli, gevraagd naar de situatie in andere lidstaten. Zo zou Polen een uitzondering hebben aangevraagd op het verbod van het gebruik van neonicotinoïden in de suikerbietenteelt.

De VVD wilde niet alleen weten of er meer lidstaten zijn die deze uitzondering hebben aangevraagd, maar ook hoe minister Schouten zelf denkt om te gaan met het verzoek tot uitzondering. 'De leden van de VVD-fractie betreuren nog steeds het besluit tot verbod op het gebruik van neonicotinoïden', voegen ze er aan toe.

'Het besluit is niet genomen op basis van wetenschappelijk onderzoek en alternatieven zijn niet voorhanden', meent de VVD. Daarom hebben ze er bij Schouten op aangedrongen om, wanneer voor Polen een uitzondering wordt gemaakt, dit ook voor Nederland aan te vragen.

Geconstateerde risico's

De minister van Landbouw reageert nu dat het Europese goedkeuringsbesluit over de neonicotinoïden van 27 april is genomen 'op basis van de geconstateerde risico’s die deze toepassingen vormen voor de gezondheid van bijen, waarbij tevens alle verschillende toepassingswijzen zijn beoordeeld.' Ze wijst ook op meerdere beoordelingen van de European Food and Safety Agency (EFSA) waarbij alle beschikbare wetenschappelijke informatie is meegenomen.

Daarnaast is het volgens Schouten helemaal niet mogelijk om uitzonderingen op het gebruik van middelen aan te vragen bij de Europese Commissie. Lidstaten hebben een eigenstandige bevoegdheid om vrijstellingen voor niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen te verlenen, op aanvraag van de landbouwsector.

Alleen in noodsituatie

'Het is mij niet bekend in welke lidstaten dergelijke aanvragen ingediend zullen worden, bijvoorbeeld voor het gebruik van neonicotinoïden in suikerbietenteelt. Om een dergelijke aanvraag te honoreren, moet op dat moment sprake zijn van een landbouwkundige noodsituatie', laat de minister weten. Eventuele vrijstellingen moeten wel worden
gemeld bij de Europee Commissie. 'Die kijkt hierop steeds kritischer mee.'

Schouten besluit haar antwoord aan de VVD-fractie met de conclusie dat niet te verwachten is dat ze een vrijstelling zal afgeven voor de toepassingen van neonicotinoïden 'waarvoor op 27 april 2018 op Europees niveau een verbod is overeengekomen waar ik mee heb ingestemd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer