'Zorglandbouw moet zich voortdurend verbeteren'

Marijke Vos neemt na zeven jaar voorzitterschap afscheid van de Federatie Landbouw en Zorg. Ze vertrekt naar de Raad van State. Maandag 10 december vond een afscheidssymposium voor Vos plaats.

%27Zorglandbouw+moet+zich+voortdurend+verbeteren%27
© Studio Kastermans

Wat voor sector trof u zeven jaar geleden aan?

'Een sector met gemotiveerde en bevlogen ondernemers. Hun aanpak om kwetsbare cliënten een zo normaal mogelijk leven te laten leiden, spreekt mij enorm aan. 'Zo zijn er jonge mensen die al elders in de zorg hebben gezeten en soms het gevoel hebben niets te kunnen en nergens voor te deugen, die zich nu gewaardeerd en van nut voelen als ze een stal hebben schoongeveegd of onkruid hebben weggehaald. Dat is de kracht van de zorglandbouw.'

Waarvoor heeft u zich sterk gemaakt?

'Voor een goed kwaliteitssysteem. In een sector waarin je werkt met heel kwetsbare mensen is dat hard nodig. Voor je dagelijkse werk, maar ook voor familie en opdrachtgevers. Daarin moet je je voortdurend verbeteren: in je begeleiding en zorg, bejegening en veiligheid.

© Eigen Foto

'Kwaliteit bieden wordt ook noodzakelijker nu zorgboeren steeds meer cliënten opvangen met complexe problemen zoals zware psychische problemen of een behoorlijke vorm van dementie.'

Komen zorgboerderijen voldoende in beeld bij gemeenten?

'Niet altijd, het verschilt erg per regio. Soms kiezen gemeenten voor een grote zorgaanbieder als hoofdaannemer. Zorgboeren zijn dan van hen afhankelijk. Dat betekent dat zij tegen een slechter tarief zorg moeten bieden omdat een deel van het geld naar de grote instelling gaat.'

Is de overheveling van de zorg van het rijk naar gemeenten hiermee mislukt?

'Dat vind ik niet. De gemeenten zitten dichter bij de kwetsbare mensen dan het rijk. Er is meer mogelijk op het gebied van onderwijs en re-integratie.'

Wat had u als voorzitter nog meer willen bereiken?

'Ik had graag gewild dat de professionaliseringsslag sneller was gegaan. Nog lang niet elke zorgboerderij heeft een cliënttevredenheidssysteem. Dat is niet verplicht, maar absoluut nodig. Het is goed om te weten wat cliënten vinden hoe jij als zorgboer je werk doet. Daarvan kun je veel leren.'

Blijft u bij de Raad van State connectie houden met de sector?

'Ik werk voor de afdeling advisering van de Raad van State. Wij adviseren over wetgeving voordat het in de Tweede Kamer wordt behandeld. Ik vind het heel belangrijk dat de Raad van State meer verbinding met de samenleving krijgt. Ik roep zorgboeren dan ook op om hun ervaringen met mij te delen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer