Kansen+voor+zorglandbouw+in+stedelijke+gebieden
Nieuws
© Roel Dijkstra

Kansen voor zorglandbouw in stedelijke gebieden

De zorglandbouw kan nog meer bieden dan nu op de boerderijen gebeurt. Dat stelde Wageningen University and Research-onderzoeker en zorgboer Jan Hassink maandagmiddag op het minisymposium 'Vooruitblikken op de ontwikkelingen in de zorglandbouw in de afgelopen zeven jaar' op geitenboerderij Ridammerhoeve in Amstelveen.'

Hassink ziet vooral kansen voor zorglandbouw in de stedelijke gebieden. 'De mensen die het meeste baat bij een boerderij hebben, wonen in de stad', stelt de onderzoeker. Hij denkt hierbij aan de oprichting van kinderboerderijen, maar ook volkstuinen en buurttuinen. Daarnaast ziet hij mogelijkheden op therapeutisch vlak zoals tuintherapie, ezeltherapie en koeknuffelen.

Het symposium werd gehouden vanwege het vertrek van Federatie Landbouw en Zorg-voorzitter Marijke Vos. Vos was zeven jaar federatievoorzitter. Ze vertrok afgelopen zomer naar de Raad van State.

Wondertjes

Nederland telt zo'n 1.200 zorgboerderijen, waarvan 830 zorgboerderijen zijn aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg. In totaal vangen deze boerderijen 30.000 deelnemers op en draaien ze een omzet van 125 miljoen euro per jaar. 'Zorgdeelnemers zijn mensen met rafelrandjes, mensen die niet altijd leuk zijn, maar dagelijks gebeuren er kleine wondertjes', gaf vicevoorzitter van de Federatie Landbouw en Zorg Arjan Monteny aan.

Monteny noemde als voorbeeld een heftig dementerende man die nergens zin in had nadat hij bij een andere instelling vandaan kwam. 'Bij ons vond hij het blad harken geweldig. De volgende keer ging hij verder waar hij de vorige keer gestopt was. Dat zijn van die Fishermans Friend-momentjes, hele simpele dingen krijgen dan betekenis.'

Rolmodel

Volgens Monteny is een van de pluspunten van zorgboerderijen dat deze dichtbij 'onze menselijke natuur' staan. 'Dieren kijken niet of je een slechte dag hebt.' Daarbij komt dat juist op zorgboerderijen rust, reinheid en regelmaat belangrijk is. 'Daarvan is de maatschappij ver weg komen te staan.' Maar ook bewegen, het naar buiten gaan , eten, en het zinvol bezig zijn kernwaarden van een zorgboerderij. Bovendien kan een deelnemer zich kan spiegelen aan de zorgboer, zijn rolmodel. 'Dat gebeurt niet op een poezelige manier, maar biedt vooral ook duidelijkheid, geeft Monteny aan. 'Een zorgboer zegt gewoon nu gaan we aan het melken of voeren.'

Die normale, nuchtere, zinvolle, en niet medische manier van omgaan met deelnemers, kenmerkt de zorglandbouw. Toch is voor voor nieuwkomers lastig in te stappen in de zorglandbouwsector door de vele regelgeving en minder geld, stipte Monteny aan. Volgens hem is een verandering van mindset nodig om dit te doorbreken.. 'We gaan deze parels missen. Dat leidt tot frustratie bij de mensen die er baat bij hebben.'

Groot hart

De vele verschillende doelgroepen die vaak naar een zorgboerderij komen kan naast de kracht ook een zwakte van zorgboerderijen zijn, als zorgboeren zich daarvan niet bewust zijn, stelde manager inspectie gezondheidszorg en jeugd Lucia Claessen. 'Ouders staan vaak machteloos als hun kind overal wordt afgewezen. Boeren hebben een groot hart en bieden het kind dan een plek aan. Maar kijk of het matcht tussen jou en het kind voordat jij hem toelaat op de zorgboerderij.'

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor lang logeren. 'Soms zijn de deelnemers aan de dagbesteding chronisch ziek. Ze zijn moe en boeren bieden dan lang logeren aan. Maar ben je ook op lang logeren ingericht?', hield ze de ondernemers een spiegel voor.

Opvolger

De opvolger van Marijke Vos als voorzitter van de Federatie Landbouw en Zorg is Maaike de Vries, zij was onder anderen directeur van denkbedrijf De Argumentenfabriek, schreef verschillende boeken over de zorg en is lid van de Raad van Toezicht van de GGZ Rivierduinen.

Hassink gaf aan blij te zijn met weer een vrouw als voorzitter van Federatie Landbouw en Zorg. 'Vaak zijn het vrouwen uit de reguliere zorg die een zorgboerderij starten. Ze hebben een ander taalgebruik dan mannen. Waar boeren aanvankelijk de zorglandbouw nog wel eens omschreven als 'de koeien eruit, en de patiënten erin', hoor je dat soort taalgebruik niet bij mensen die uit de zorg kome

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer