Zorgboerderij TREX druk met oogst Chinese kool

Op leer-werk-zorgbedrijf TREX in Tweede Exloërmond helpen volwassenen met verschillende achtergronden bij de teelt van Chinese kool, aardbeien en perkplanten. Daarnaast klussen ze en maken ze spullen voor de kerstmarkt.

Zorgboerderij+TREX+druk+met+oogst+Chinese+kool
© Hans Banus

De naam TREX is een samentrekking van de achternaam van eigenaren Jan en Els Trip en (Tweede) Exloërmond. 'Het is een lekker korte naam, die iedereen hier in de omgeving kent', zegt Els Trip. Op het leer-werk-zorgbedrijf zijn zeven deelnemers op vier dagen per week enkele dagdelen aan het werk.

'Ik wilde als jongen graag in de agrarische sector werken, maar was de tweede zoon in ons gezin', vertelt Jan Trip. 'Ik heb eerst een muziekwinkel en een orgelschool gehad en speelde op het kerkorgel, maar toen we in 1988 de kans kregen om het bedrijf van mijn schoonouders over te nemen, heb ik die gegrepen.'

Gewassen

Op het bedrijf van 20 hectare verbouwde Trip aardappelen, graan en suikerbieten. Later is hij overgeschakeld op de teelt van venkel en Chinese kool. Inmiddels is nog 1,5 hectare bestemd voor Chinese kool en is de venkelteelt beëindigd.

Een van de vrijwilligers zat thuis achter de geraniums en vindt het hier prachtig

Jan Trip, eigenaar leer-werk-zorgbedrijf TREX in Tweede Exloërmond

Els Trip kreeg op 39-jarige leeftijd epilepsie en kon daardoor niet meer als instellingskok werken. Om actief te blijven, plaatste het echtpaar in 2000 een kas op het bedrijfsterrein, waarin ze perkplanten en aardbeien gingen kweken voor verkoop aan huis. In 2007 is TREX ontstaan.

Toeval

'Dat was eigenlijk stom toeval', zegt Jan Trip. 'Vanwege de vorst kwamen leerlingen van de praktijkschool ons helpen bij het oogsten van Chinese kool. Ze vonden het geweldig en een leraar vroeg ons vervolgens of we stageplekken en dagbesteding aan een van zijn oud-leerlingen konden bieden. Zo zijn we begonnen.'

De Trips volgden verschillende cursussen voor zorgbedrijven en richtten het bedrijf zo in dat het voldeed aan alle kwaliteitseisen van de Federatie Landbouw en Zorg. Langzaam groeide het aantal deelnemers uit tot vijf. 'Dat was eigenlijk genoeg, maar toen raakte een vriend van me halfzijdig verlamd als gevolg van een hersenbloeding. Tegen zo iemand wil je geen nee zeggen', zegt de ondernemer. 'Hij is lasser geweest en met een-op-eenbegeleiding kan hij dat met zijn ene arm nog steeds doen. Gelukkig hebben we ook vrijwilligers, van wie er één ook een hersenbloeding heeft gehad. Die zat thuis achter de geraniums en vindt het hier prachtig.'

Bezinn

Els Trip: 'We zijn aangesloten bij Vereniging Bezinn, die de belangen behartigt van zorgboerderijen in Groningen, Friesland en Drenthe. Daarnaast werken we samen met Stichting Bezinn, die contracten heeft met zorgkantoren en gemeentes in de drie noordelijke provincies. Zij regelen de financiën voor ons. Vier van onze deelnemers komen uit het Thomashuis hier in het dorp, waar we ook een goede samenwerking en korte lijntjes mee hebben.'

Bij problemen kunnen de Trips een orthopedagoog van Bezinn inschakelen, maar dat is nog niet nodig geweest.

'Bij TREX zijn ze echt aan het werk'
Een Thomashuis is een kleinschalige woonvorm waarin mensen met een verstandelijke beperking samen met hun zorgverleners wonen. In het Thomashuis in Tweede Exloërmond wonen negen mensen, van wie er vier naar leer-werk-zorgbedrijf TREX gaan. 'Ze zijn daar echt aan het werk. Dat is anders dan op de dagbesteding in Valthermond waar drie andere bewoners naartoe gaan', zegt Dinie Heres, die samen met haar man Leo het Thomashuis leidt. 'Jan en Els Trip van TREX zijn betrokken en enthousiaste mensen die op dezelfde manier met deelnemers omgaan als wij: ze zien de mens als persoon.' Een van de vier deelnemers loopt naar TREX, omdat ze niet durft te fietsen, twee anderen fietsen zelf, onder begeleiding, en de laatste gaat met een begeleider op de tandem naar de zorgboerderij.'Gisteren vertelden onze deelnemers dat ze twintig kratten kool hadden geoogst', zegt Heres. 'Ze zijn trots op hun werk en op de degelijke poloshirts en fleecevesten met het logo van TREX erop. Fijn dat ze die aan hebben kunnen schaffen.'

Kleuren en symbolen

Het oogsten van de Chinese kool is in volle gang. 'In een rustig tempo snijden enkele deelnemers de kolen af. Anderen doen ze in de kisten, dertien tot veertien stuks per dag', legt Jan Trip uit. 'Ze vinden het allemaal fijn werk. We beginnen rond kwart over negen en als we om half elf pauze hebben zeggen ze steeds: 'Het is veel te snel pauze, wat doe je met die tijd?' en willen ze zo snel mogelijk weer door.' Later helpen ze ook mee bij het veilingklaar maken van de Chinese kool. Een aantal deelnemers kan niet lezen en schrijven en daarom werkt TREX veel met kleuren en symbolen.

In een rustig tempo snijden deelnemers kolen af.
In een rustig tempo snijden deelnemers kolen af. © Hans Banus

Andere deelnemers leggen de Chinese kool in kisten.
Andere deelnemers leggen de Chinese kool in kisten. © Hans Banus

De afzet van de kool verloopt via veiling ZON. 'Oorspronkelijk waren we aangesloten bij The Greenery, maar hun instaptarief ligt hoger dan dat van ZON', licht de ondernemer toe. 'We zijn maar een kleine teler en daarom zijn we overgestapt. En of de kool nu naar Barendrecht of naar Venlo gaat, maakt qua afstand weinig uit.'

Voedselbank

De kolen die te klein zijn voor de veiling, gaan naar de Voedselbank Zuidoost Drenthe. Trip denkt terug aan twee jaar geleden, toen de oogst mislukte vanwege vorst: 'De deelnemers maken zich dan niet druk over de financiële schade, maar vinden het vooral jammer dat ze hun werk voor de voedselbank niet kunnen doen. Uiteindelijk hebben ze gelijk: je moet je niet druk maken over dingen waar je toch niets aan kunt doen.'

In december vindt de jaarlijkse kerstmarkt plaats. Vorig jaar hebben de deelnemers bedrijfskleding met logo van de opbrengst aangeschaft. Ook dit jaar mogen ze die gebruiken voor nieuwe materialen. Op de kerstmarkt mogen ze hun zelfgemaakte spullen, zoals ansichtkaarten en vogelhuisjes, in een kraampje verkopen. 'De deelnemers zijn apetrots als ze dat mogen doen', zegt Els Trip. 'De catering verzorgen we zelf en we leuken het op met een blaaskapel en een zangkoortje uit het dorp. We hopen dat het dit jaar weer net zo druk zal zijn als vorig jaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer